Wouw

Leerlingen van De Stappen naaien kleding voor Textielrace

Emma Janvier Emma Janvier

Er is in onze regio een hevige strijd gaande tussen acht basisscholen. Ze willen namelijk allemaal de Textielrace winnen. Zo ook de leerlingen van KPO De Stappen in Wouw. Al weken zijn ze kleding aan het inzamelen, wat ze met een team van oma’s allemaal weer op gaan knappen.

“We zijn druk kleding aan het inzamelen, recyclen en dus ook opknappen”, vertelt juf Laura. Samen met Race Against Waste gaan de klassen aan de slag met duurzaamheid. In verschillende gemeentes zijn basisscholen de strijd met elkaar aangegaan.

Op allerlei manieren kunnen de scholen punten verdienen. Onder andere door zoveel mogelijk kleding in te zamelen. Maar ook met het maken van video’s of kleding repareren. Wie aan het einde van de race de meeste punten haalt, heeft gewonnen. “We hebben een hele tijd eerste gestaan”, weet leerling Jens te vertellen. “Maar ik denk dat we nu weer gezakt zijn naar de tweede plaats.”

Best heftig

Ook hebben de leerlingen een speciale gastles over recyclen gehad. “We hebben geleerd dat er zóveel textiel is, dat het een probleem is geworden”, zegt Jens. Zijn klasgenoot Vera vult hem aan: “In de landen waar textiel gemaakt wordt, worden ze helemaal niet goed betaald en kunnen kinderen soms zelfs niet naar school. Best heftig.”

“We proberen ze eigenlijk bewust te maken over kleding kopen. Waarom doen we dat zo veel?”, legt Laura uit. “Uiteindelijk hopen we dat ze hun kleding niet meer weggooien, maar eerst kijken wat je er nog meer mee kan doen.” En dat lukt al aardig. Vera is van plan wat vaker naar de kringloper te gaan en Jens weet waar al zijn kleding van is gemaakt.

Oma’s aan de top

Als hulptroepen voor het repareren van de kapotte kleding hebben een paar leerlingen hun oma opgetrommeld. “Het naaien en het recyclen gaan mooi samen”, vindt de oma van Siebe. “Iets van textiel gooi je veel minder snel weg als iets van plastic. Zeker niet als je het zelf gemaakt hebt.” Ze helpt de kinderen bij het zoeken van de juiste naald en hoe ze iets het beste kunnen stikken.

Al dat naaiwerk is niet alleen goed voor het milieu volgens oma Siebe, maar ook voor de rest van de ontwikkeling. “Dat prielwerk is goed voor de motoriek, daar gaan kinderen ook beter van schrijven”, legt ze uit. “Maar het maakt een mens ook gewoon heel erg blij, dat kan de maatschappij nog wel goed gebruiken.”

En de winnaar is…

De race loopt nog tot donderdag 13 juni. “Dan zijn we in totaal vier weken met de Textielrace bezig geweest”, vertelt de juf. “Om 10.00 uur stipt weten we wie de winnaar is.”

Lees ook: Textiel Race start in Roosendaal: ‘We willen de kinderen bewuster maken’