Roosendaal

Leerlingen van Mytylschool exposeren foto’s bij fotogroep ’t Statiefje

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In het Cultuurhuis in Roosendaal exposeerde fotogroep ’t Statiefje afgelopen weekend haar werken. De expositie, die jaarlijks plaatsvindt, is dit jaar uitgebreid met een speciale expositie van leerlingen groep AB2 van de Mytylschool. Tijdens een aantal fotoworkshops heeft een twintigtal leerlingen hun creativiteit getoond.

“We hebben twee lessen van een uur gehad”, vertelt Marco van Loon, de docent van groep AB2. “De eerste les hebben we geleerd hoe we mooie foto’s moeten maken vanuit vogel- en kikkerperspectief. Dat is dus van boven naar beneden een foto maken, of van onder naar boven.”

Verschillende perspectieven

Die eerste les zorgde voor de nodige uitdagingen. “Dan gingen leerlingen wel hoog staan, bijvoorbeeld op een trap, maar keken ze recht vooruit met hun camera, en dus niet naar beneden.” De tweede les ging het al een stuk beter. “Toen wisten ze goed hoe ze hun camera moesten houden.” Het resultaat: veertig foto’s, gemaakt vanuit verschillende perspectieven.

Er zijn heel veel foto’s gemaakt tijdens de les. “De kinderen mochten uiteindelijk twee foto’s van zichzelf uitkiezen voor de expositie, dat was nog best moeilijk.” Het doel was om van iets een foto te maken zonder dat het meteen duidelijk was wat het nou is, maar aan de vormen en lijnen uiteindelijk wel duidelijk maakt wat er is gefotografeerd. “Zoals ze bij het Statiefje ook altijd doen dus.”

Creativiteit

Marianne van den Bosch is lid van fotogroep ’t Statiefje, en heeft de samenwerking tussen de fotogroep en de Mytylschool geregeld. “Ik zat vroeger in de oudervereniging van de Mytylschool”, vertelt ze. “Maar toen ging mijn kind van school en viel ik in een soort gat. Ik ging op zoek naar iets nieuws, en kwam bij ’t Statiefje terecht. Daar zit ik nu in de expo-commissie en de programmacommissie.” Na een paar gastlessen fotografie op de Mytylschool kwam ze met het idee van de expositie.

Volgens Van den Bosch heeft ieder kind een vorm van creativiteit in zich. “Dat kan misschien niet altijd fysiek naar voren komen, maar het zit er wel. Daarom vinden wij van de fotogroep het zo belangrijk om die verbinding met de Mytylschool te hebben. Zodat de kinderen kunnen laten zien wat ze kunnen.”

Lessen en opdrachten als deze zijn volgens docent  erg belangrijk. “Het is niet alleen maar met foto’s aan de slag gaan, maar ook met de materialen die gefotografeerd worden. Of bijvoorbeeld het nadoen van een bekende kunstenaar. Dat zijn allemaal nieuwe technieken die de leerlingen leren.”

Andere kijk naar de wereld

Fotografie is geen standaard les op de school. “Dus door zo’n workshop zie je dat de kinderen toch weer heel anders naar de wereld gaan kijken. Ze gaan veel meer op dingen letten, zoals bepaalde onderwerpen of lijnen. Je gaat door fotografie echt anders naar de wereld kijken”, aldus Van den Bosch.