Bergen op Zoom

Leerlingen van ‘t Rijks zamelen lege flessen in voor Villa Pardoes

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“‘t Rijks in actie voor Villa Pardoes”, is te lezen op een grote banner die in het schoolgebouw staat. Daarnaast staat een hele grote oranje fles. In die fles kunnen leerlingen van de middelbare school hun lege flesjes en blikjes deponeren. Het geld dat daarmee opgehaald wordt, gaat naar Villa Pardoes.

Isabella Bernard is lid van de leerlingenvereniging. Gezamenlijk hebben ze dit initiatief bedacht. “Heel veel flesjes worden hier gewoon weggegooid”, vertelt Isabella. “Tijdens schoolfeesten, maar ook op een normale schooldag.” En dat vinden de leden van de leerlingenvereniging erg zonde. “Er zit natuurlijk gewoon statiegeld op!” Dan de boel maar gaan verzamelen, dachten ze. Daar heeft de club Villa Pardoes aan gekoppeld.

“Villa Pardoes is voor kinderen van vier tot twaalf jaar”, weet Isabella te vertellen. “Ze mogen dan samen met hun gezin een week naar een huisje en hebben die week onbeperkt toegang tot de Efteling. Die kinderen maken dan herinneringen waar ze heel lang aan terug kunnen denken. Dat vinden wij eigenlijk nog het allerbelangrijkste.”

Eerste geld is binnen

Het initiatief is de week voor kerst officieel gestart. “Donderdagavond tijdens het schoolfeest zijn de eerste flessen gedoneerd”, vertelt rector Leon de Rond. “Dat willen we het hele jaar gaan volhouden.” En tijdens de eerste inzamelingsactie zijn er al heel wat flesjes verzameld. “We hebben heel veel volle zakken”, zegt Isabella. “Ook in de inzamelpunten zitten al veel lege flessen.” Er is al duizend euro aan statiegeld opgehaald.

Trotse rector

Rector De Rond is erg trots op het initiatief van zijn leerlingen. “In een samenleving waarin je hoort dat iedereen zo verhard, zie ik een hele andere kant hier op school. Ik zie de sociale kant van de leerlingen. Dat vind ik heel mooi.”

Volgend jaar rond deze tijd wordt het totaal opgehaalde bedrag gedoneerd. “Dat gaat dan naar kinderen die het echt hard nodig hebben”, aldus Isabella.