Lepelstraat

Lepelstraatse ehbo-vereniging dreigt dood te bloeden

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Verenigingen kregen de afgelopen tijd flink wat voor hun kiezen. Met name de constant veranderende coronaregels maken het lastig om leden te werven en vast te houden. De ehbo-vereniging van Lepelstraat zag een enorme daling in het aantal leden. Daarmee is het voorbestaan van de vereniging in gevaar.

Ehbo Lepelstraat leidt mensen op om eerste hulp te verlenen bij ongelukken en wordt daarnaast ook ingezet bij evenementen in en om het dorp. In amper drie jaar tijd is het aantal leden van de ehbo-vereniging gehalveerd. Het ledenaantal ging van 40 naar 17 leden.

Gemeenschapszin

Volgens Frans Venmans heeft de terugval in het aantal leden alles te maken met de coronapandemie. “Mensen durven niet meer te komen. Ze zitten thuis met kwetsbare mensen en ze zijn ook bang om elkaar hier in ’t Weike te besmetten”, zegt hij. Maar covid is niet de enige oorzaak van de leegloop. “Veel leden willen op de een of andere manier niet meer actief deelnemen aan gemeenschappelijke aangelegenheden. Die gemeenschapszin is een beetje verdwenen.”

Anderhalve meter

De coronamaatregelen maken het de vereniging erg lastig. Bedenk maar eens hoe lastig het is om bij iemand een verbandje aan te leggen met inachtneming van anderhalve meter afstand. Ook mag het dorpshuis waar de lessen worden gegeven niet meer na 17 uur open blijven. En dat terwijl de lessen juist altijd in de avonduren plaats vinden.

Ria Steenpoorte is sinds 2014 lid van de Ehbo-vereniging Lepelstraat en peinst er niet over om haar lidmaatschap op te zeggen. “Ik heb al een aantal keer eerste hulp kunnen verlenen. Zo hielp ik met verschillende reanimaties en verleende ik eerste hulp aan een kleuter die uit het klimrek gevallen was”, zegt de Lepelstraatse die oorspronkelijk uit Poortvliet komt. “Je leert nog eens wat. Ik vind het ook leuk om te doen.”

onhoudbaar

Volgens Venmans komt de vereniging in gevaar door de daling van het ledenaantal. De kosten zoals huur van de ruimte en het up-to-date houden van de ehbo-tassen lopen door, terwijl er steeds minder contributie binnenkomt. Het draaiende houden van de organisatie komt ook op steeds minder schouders te rusten. Een onhoudbare situatie. Wat ook niet meehelpt is dat de gemeente Bergen op Zoom vorig jaar de subsidie heeft stopgezet.

“Ehbo is leuk om in je eigen thuissituatie te kunnen. Maar je doet het ook voor die ander die in de winkelstraat in elkaar zakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje“, besluit Venmans.