Roosendaal

Letterzetter tast bos bij Visdonk aan

Redactie Redactie

Een gedeelte van het bos op landgoed Visdonk is kaalgevreten. West-Brabant Natuurmonumenten heeft twee paden in het bos afgesloten. Oorzaak hiervan is de bestrijding van de Letterzetter. Dat is een kleine kever die met name bomen als de fijnspar aantast. Deze aantasting overleven de sparren niet en dat leidt tot het risico dat de bomen kunnen vallen. Wat gevaar voor wandelaars oplevert.

Door: Jerom Huijskens en Maarten Elst

Natuurmonumenten heeft sinds 9 december twee paden afgesloten zodat het geen risico vormt voor bezoekers van het bos. Momenteel zijn ze bezig een deel van de aangetaste bomen om te zagen. Een ander deel laten ze staan zodat deze op een natuurlijke manier kunnen vergaan. Dat is beter voor de plaatselijk flora en fauna.

De Letterzetter

Het donkerbruine kevertje richt in meerdere bossen in Europa ernstige schade aan. Het Zwarte Woud in Duitsland is al zodanig aangetast door het diertje dat de schade onherstelbaar is. Nu heeft het diertje dankzij de droge zomers kunnen oprukken in de bomen in Visdonk. “De mannetjeskevers komen als eerst naar de boom, later komen de vrouwtjes. De larven die de vrouwtjes achterlaten leven onder de bast van de boom. Uiteindelijk gaan de larven gangetjes in de boom graven, waardoor de sapstroom van de boom stopt. Daardoor sterft de boom,” vertelt Miranda Fieret van Natuurmonumenten.

Diversiteit

Natuurmonumenten wil tevens door het verwijderen van de bomen, het bos geschikt maken voor een divers ecosysteem. Met andere soorten dan de fijnspar, zoals de eik, de beuk en de hazelaar. De omgevallen bomen en afgezaagde takken bieden huisvesting voor andere dieren in het bos, zoals vogels. Fieret zegt: “Door een bos te maken met diverse soorten bomen, wordt het bos weerbaarder tegen plagen als de Letterzetter.”