Etten-Leur

Levensgrote schilderij Van Gogh in Etten-Leur komt eindelijk tot leven

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Lang kon Pierre van Damme er alleen maar van dromen. Nu wordt zijn droom langzaam werkelijkheid. Op het weiland van de Menmoerhoeve in Etten-Leur ligt ‘s werelds grootst bloeiende Van Gogh Zonnebloemen schilderij. Zo’n duizend zonnebloemen staan nu al open en er zullen er nog duizenden volgen.

Trots loopt Pierre door het levende schilderij. Tijdens de wandeling langs de verschillende zonnebloemen laat hij zijn kennis gelden. “We hebben gebruik gemaakt van drie soorten zonnebloemen”, vertelt hij. “Een licht gele zonnebloem, een donkergele en geel/rode zonnebloem.”

Het project is niet zonder slag of stoot gegaan. De vele regenval gooide vaak roet in het eten en zorgde er zelfs voor dat er alles opnieuw gezaaid moest worden. Dat het veld er nu zo bijligt had Pierre niet meer verwacht. “Ik had niet verwacht dat het uiteindelijk nog zo mooi zou worden en dat we het ook nog eens zo mooi in vorm kunnen houden.”

Volhouden

Pierre prijst alle vrijwilligers die ondanks alle tegenslagen zo lang zijn doorgegaan. “Zonder hen was dit absoluut niet gelukt.” Aan stoppen met het project dachten ze niet. Toch moesten ze elkaar af en toe wel even oppeppen. “Er waren wel dagen bij dat het keihard hoosde en dat we dachten: hoe gaan we dit nog redden.” Toch weten ze er nog het beste van te maken.

Ruim 6500 bezoekers hebben het kunstwerk al gezien. “Dat vind ik echt fantastisch. De mensen die langskomen zijn razend enthousiast en hebben ook vooral bewondering voor ons doorzettingsvermogen.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Van Gogh Etten-Leur
Vanuit de uitkijktoren heb je een mooi zicht op het schilderij.

Nu de bloemen allemaal aan het uitkomen zijn, komt het volgens Pierre voornamelijk op de details aan. “We zijn nu vooral de puntjes op de ‘i’ aan het zetten.” Dit gebeurt door bijvoorbeeld groene bladeren weg te knippen, onkruid weg te halen en hier en daar een zonnebloem eruit te trekken om de vorm te laten kloppen. “Dat laatste is natuurlijk wel erg wrang, omdat we juist zoveel moeite hebben gedaan om de zonnebloemen te laten opkomen”, lacht Pierre.

Genieten

Pierre verwacht dat over ongeveer twee weken alles volledig in bloei staat. “Je moet je voorstellen dat er nu zo’n duizend zonnebloemen openstaan en we hebben er vijftigduizend gepland. Als die allemaal open komen te staan is het straks één gele zee.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Zo’n duizend zonnebloemen zijn al opgekomen.

Het veld is nog tot het einde van dit jaar te bezoeken. De uitkijkstijger zal er staan tot 23 oktober. “We hadden überhaupt niet verwacht dat het zo lang zou moeten blijven staan, omdat we natuurlijk volledig op de zomer hadden ingezet.” Toch vindt Pierre het mooi dat iedereen er nu nog zo lang én gratis van kan genieten.