Hoogerheide

Lichtstoet eind april door Hoogerheide/Woensdrecht, maar nog veel geld nodig

Foto: Stichting Lichtstoet Woensdrecht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het belooft weer een flinke optocht te worden: zaterdag 29 april gaat de Lichtstoet door de straten van Hoogerheide en Woensdrecht. Maar hoe groot de verlichte optocht precies kan worden, ligt aan de hoeveelheid sponsorgeld. Veel kleine ondernemers en lokale bedrijven hebben het moeilijk door de hoge energieprijzen en materiaalkosten. Dus er is minder ruimte om evenementen te sponsoren, zo merkt ook de Stichting Lichtstoet Woensdrecht.

Aan het aantal aanmeldingen ligt het niet. Want al 20 bouwclubs willen graag meedoen. “Dit jaar is er zelfs een loopgroep en er zijn twee muziekgroepen en een dweilband,” vertelt Henk van de Brug van de Stichting Lichtstoet Woensdrecht, de SLW. Maar het budget bepaalt hoeveel er op zaterdag 29 april mee kunnen doen.

Vorig jaar kwam er toch mooi 15.000 man kijken

“De bouwclubs krijgen natuurlijk startgeld voor hun onkosten. En als ze een mooie wagen hebben, kunnen ze prijzen winnen. Als de sponsoring goed loopt, dan kunnen we er meer toelaten,” legt Van de Brug uit. En het is prima reclame voor de sponsors. “Vorig jaar kwam er toch mooi 15.000 man kijken.”

De gemeente en grotere bedrijven subsidiëren de Lichtstoet natuurlijk ook. Maar lokale evenementen zijn vooral ook afhankelijk van de lokale ondernemers. “Kleine lokale bedrijven en winkels hebben het heel moeilijk,” merkt Van de Brug. “We zijn een week bezig met het promoten en het begint te lopen. Maar er is nog veel geld nodig.”

Elke keer doet iedereen z’n stinkende best om er iets moois van te maken

Meestal probeert de stichting wel een bijzondere act naar de Lichtstoet te halen. Maar ook dat is afhankelijk van de prijs. “Elke keer doet iedereen z’n stinkende best om er iets moois van te maken. Vorig jaar hadden we Grote Willi,” vertelt Van de Brug trots. Toen reed de Lichtstoet door Putte. Deze keer zijn Hoogerheide en Woensdrecht aan de beurt. “We werken nog aan leuke extraatjes, maar we proberen het ook betaalbaar te houden.”

Verhaal gaat verder onder de video van Grote Willi.

 

Bouwclubs uit andere regio’s rijden ook graag mee in de Lichtstoet. Toch gaan de lokale verenigingen voor. “Onze bouwclubs gaan voor. Er zijn ook veel aanmeldingen uit de eigen gemeente deze keer. We krijgen ook geld van de gemeente, dus het is logisch dat de eigen bouwclubs voor gaan,” legt Van de Brug uit. De stichting vindt het belangrijk om hen zo veel mogelijk te steunen. “Uiteindelijk leggen al die clubs er geld op toe. Het is steeds moeilijker om je carnavalswagen nog door te verkopen, de energiekosten zijn enorm. Dus het is voor iedereen wat moeilijker.”

We doen het expres niet in een tent, want de lokale horeca willen we ook steunen

De SLW kiest er ook bewust voor om de lokale horeca er zo veel mogelijk bij te betrekken. Zo is de prijsuitreiking niet in een feesttent, maar gewoon in Café Boulevard in Hoogerheide. “Er is een DJ en die begint al om een uur of negen/tien te feesten. Als de stoet langs komt, komen ze allemaal naar buiten. En als ie voorbij is, gaan ze weer verder feesten,” vertelt Van de Brug. “Andere horeca zit ook altijd vol. We doen het expres niet in een tent, want de lokale horeca willen we ook steunen. Zij sponsoren ons ook. We willen het graag lokaal houden.”

Het evenement mag dan gedragen worden door de lokale gemeenschap, het is bedoeld voor iedereen. Dus ook publiek van buiten eigen dorpen is van harte welkom. De Lichtstoet begint om 22.00 uur. “In april moet dat wel zo laat, want voor licht heb je donker nodig,” constateert Van de Brug nuchter. “We starten op het Colonel Whitakerplein in Woensdrecht, bij ’t Blickvelt. En we eindigen bij de rotonde van de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Voordat de laatste wagen aankomt, zijn we al gauw zo’n anderhalf – twee uur verder.”

Lees ook: Woensdrecht Waarderingsprijs voor Lichtstoet, Herdertjestocht en behulpzaam gezin Lees ook: Lichtstoet brengt zaterdagavond magie in Putte: ‘Het wordt prachtig’