Heerle

Lichtstoet tegen komst AZC Heerle: ‘Protesteren kan ook op een leuke manier’

Emma Janvier Emma Janvier

Inwoners van Heerle kwamen maandagavond samen om te protesteren tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de rand van het dorp. Dat deden ze met een lichtstoet. Het nieuwe AZC zou onderdak moeten gaan bieden aan driehonderd mensen.

Zo’n vijftig mensen en twintig versierde trekkers, trekken door de straten van Heerle. “We wilden het niet te zwaar beladen maken”, legt organisator Chantal Vervaart uit. “Mensen moeten zich kunnen laten zien, en waarom zou je zoiets heel zwaar maken?”

Er is helemaal niks hier.

Chantal organiseerde eerder ook al een stille tocht. “We merkten dat veel mensen toen niet meeliepen, omdat ze het iets akeligs vonden hebben.” Daarom besloot Chantal diezelfde avond nog dat ze iets leukers zou gaan bedenken om het punt duidelijk te maken. “Ik hoop dat we hier de Roosendaalse gemeenteraad mee aanspreken, zij hebben uiteindelijk het laatste woord hierin.”

Overbevolking

De tocht begint bij de Pannenkoekenbakker en trekt vervolgens door heel het dorp. “Het is een kleine demonstratie tegen de komst van het AZC”, aldus een man op een van de trekkers. “Wij willen dat hier niet hebben. Ze zeggen dat alles hier dichtbij zit. Winkels, banken, maar er is helemaal niks hier. Alleen een kleine buurtsuper en die wordt onderhouden door vrijwilligers.”

Een vrouw vooraan de stoet met een groot spandoek in haar hand sluit zich bij de man aan. “Driehonderd mensen op 1800 inwoners is gewoon teveel. Ik woon er dichtbij in de straat en ik zit niet te wachten op overbevolking.” Maar een nog groter pijnpunt voor de vele deelnemers van de stoet, is de locatie van het toekomstige AZC.

Iedere andere plek zou goed zijn, maar niet deze.

“Het is schandalig dat er mensen naast een vuilverbrander geplaatst worden”, gaat de vrouw verder. “Het is echt een stinkterrein daar. Vijftig jongeren die naar school moeten fietsen, die horen niet in een afgelegen gebied te wonen.” Chantal is het daar mee eens. “Iedere andere plek zou goed zijn, maar niet deze.” Of er nog een actie plaats gaat vinden, weet Chantal nog niet. “Wie weet. Dit was volgens mij wel een succes, maar ik beloof nog niks.”

Lees ook: Zo gaat de opvang van het azc in Heerle eruit zien