Oudenbosch

Lieselot (22) speelt al sinds haar achtste bij de harmonie: ‘Het leeft hier’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De muziekvereniging in Oudenbosch leeft. Bijna 190 jaar is de harmonie van het dorp al een begrip. Jong en oud neemt deel en dat is wellicht toch erg bijzonder te noemen in de tijd van nu, waarin iedereen veel verplichtingen en vele hobby’s heeft. De 22-jarige Lieselot van Aken is een geweldig uithangbord voor haar vereniging.

Lieselot speelt al sinds haar achtste bij de muziekvereniging van Oudenbosch. “Dat is al een behoorlijke tijd hé?”, zegt ze met een lach. In het begin kreeg ze vooral les, maar toen ze wat meer gevorderd was mocht ze aansluiten bij het jeugdorkest, waar ze met veel leeftijdgenootjes speelde. Vandaag de dag zit ze bij het grote orkest, waar letterlijk jong en oud meespeelt.

Met alle evenementen in het dorp zijn wij van de partij.

“Het is echt een monument in ons dorp”, vertelt voorzitter Christian van Someren. Volgend jaar bestaat de vereniging al 190 jaar. De muziekvereniging is een verbindingsstuk in de samenleving van Oudenbosch. “Met alle evenementen in het dorp zijn wij van de partij. We zijn dan altijd te zien op straat of het nou met Koningsdag, Sinterklaas of Carnaval is.”, vertelt de voorzitter.

Nieuwe aanwas

Het leven van Lieselot bestaat niet alleen uit de harmonie. De Brabantse studeert nog, bekleed een bijbaan op een advocatenkantoor, tennist en brengt graag vrijetijd door met familie en vriendinnen. Tot nu toe weet de 22-jarige alle ballen nog goed hoog te houden. “Of ik ooit nagedacht heb om te stoppen bij de harmonie? Nee. Ik ben er echt mee opgegroeid en ik doe dit ontzettend graag. Ik wil het muziekspelen echt niet laten vallen.”

Omdat de harmonie zo in de samenleving verworven zit, lijkt dat de reden dat het vandaag de dag nog zo populair is in het dorp. Toch laten zowel voorzitter Van Someren als Lieselot weten dat het tegenwoordig écht niet gemakkelijk is om nieuwe, jonge leden te krijgen. “Het is zeker niet vanzelfsprekend”, begint de voorzitter. “We gaan bijvoorbeeld regelmatig langs basisscholen.”

Je merkt dat landelijk het animo voor een orkest of harmonie afneemt.

“De jeugd heeft tegenwoordig honderd hobby’s. Ze lopen nog net niet tegen een burn-out aan”, vervolgt Van Someren. Omdat sporten als voetbal en hockey vaak voor de hand liggend zijn en een sport als padel langzaam de harten verovert, kiezen de kinderen minder snel voor het spelen van een instrument. “Ik vind dat wel jammer. Je merkt dat landelijk het animo voor een orkest of harmonie afneemt.”

Oubollig of juist hip?

Is een muziekvereniging dan nog wel van deze tijd? “Ik denk dat het bij onze vereniging nog wél erg van de tijd is, aangezien wij er nog wel jonge leden bij krijgen”,  vertelt Van Aken. Voor de voorzitter is het moeilijk te beoordelen, omdat hij met een gekleurde bril er naar kijkt. “Het is altijd onderdeel van mijn leven geweest.”

Van dag op jaar wordt het lidmaatschap doorgegeven in veel families. “Een aantal families springen er echt bovenuit en zijn echt hofleverancier bij ons orkest”, vertelt Van Someren lachend. Lieselot is bijvoorbeeld door haar moeder klarinet gaan spelen. Haar broer Koen speelt ook mee in het orkest, net zoals haar tante en nichtje. “Ik vind het altijd wel erg gezellig. We spelen met z’n allen en als we klaar zijn drinken we nog wat. Het is echt even wat anders”, zegt Lieselot.

Laatst kreeg ik de vraag of een orkest überhaupt nog bestond.

Zowel Lieselot als Christian worden vaak gek aangekeken als zij vertellen dat ze in een harmonie zitten. “Laatst kreeg ik de vraag of een orkest überhaupt nog bestond”, vertelt Van Someren, die zelf ook trompet speelt in het orkest. Lieselot snapt de verwarring wel die bij mensen ontstaat. “Het is tegenwoordig niet meer iets wat je alledaags hoort. Ik begrijp zo’n reactie dan wel”, besluit ze.