Etten-Leur

Lindsay van Zundert traint vier keer per dag om haar dromen waar te maken

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Achttien jaar oud en dan al resultaat halen op de Olympische Spelen. Iets waar menig jonge sporter enkel van droomt. En toch is dat – de toen zeventienjarige – Lindsay van Zundert gelukt. In 2022 staat de kunstschaatsster voor Nederland op de Olympische Spelen en draagt ze samen met Kjeld Nuijs de vlag tijdens de openingsceremonie. Maar dat lukt haar natuurlijk niet zomaar. Iedere dag traint ze keihard om haar dromen waar te maken.

Als Lindsay door het tunneltje richting de ijsbaan loopt geeft ze toe dat het toch wel erg vroeg is voor haar. “Ik ben niet echt een ochtendmens”, bekent ze lachend. Vaak staat Lindsay vroeg op om te trainen in Breda. “Het is vroeg, maar als je eenmaal wakker bent, valt het allemaal wel weer mee.” Op een normale dag kan ze wel vier keer trainen. In de ochtend, middag en avond. Dit bestaat dan bijvoorbeeld uit twee tot drie keer training op het ijs en daarna gaat ze de sportschool nog in.

Al ruim tien jaar is de Etten-Leurenaar bezig met de schaatssport. “Ik schaatste voor het eerst in de Efteling. Hier hadden ze een ijsbaan en ik was er niet af te krijgen.” Voor haar zevende verjaardag kreeg Lindsay van haar moeder een proefles kunstschaatsen in Breda. Dat vond ze zo leuk, dat ze dit tot de dag van vandaag nog steeds doet.

Ik deed het in het begin enkel voor de lol.

Dat Lindsay nu professioneel schaatst had ze niet durven dromen. “Ik deed het in het begin enkel voor de lol”, legt van Zundert uit. Als ze op haar elfde Nederlands kampioen wordt, begint ze aan een serieuze carrière te denken.

Lindsay haar familie is ontzettend belangrijk voor haar. Samen met haar moeder, zusje en opa en oma woont ze in Etten-Leur. “Ze steunen mij ontzettend veel zowel financieel als mentaal. Mijn moeder en mijn oma reden overal met mij naar toe toen ik nog geen rijbewijs had.”

Naast haar sportcarrière zit de achttienjarige ook nog op school. Momenteel volgt ze de VAVO. “Vorig jaar heb ik de havo gedaan. Ik mocht toen kiezen of ik gesplitst examen zou doen, dus drie vakken dit jaar en drie vakken volgend jaar. Maar ik was eigenwijs en ik dacht ik doe ze allemaal wel in één jaar.” Al haar examens haalde ze op één na. Aankomend jaar hoopt ze op de VAVO haar laatste examen te halen.

Het is voor mij heel lastig om mijn droom waar te maken.

De schaatssport is een dure sport, zo kosten de lessen alleen al flink wat geld en moet ze in de zomer naar het buitenland om daar te trainen. “Het is voor mij heel lastig om mijn droom waar te maken.” De familie van Lindsay helpt waar ze kan. “Mijn moeder werkt er zelf ook heel hard voor, zij heeft twee banen.” De kunstschaatsster krijgt ook veel steun van SKN (Stichting Kunstrijden Nederland).

Afgelopen zomer heeft Jachthaven de Turfvaart uit Etten-Leur nog een mooi bedrag opgehaald voor de sportster tijdens de jaarlijkse haringproeverij. “Dit vind ik natuurlijk superfijn dat ze dit voor mij doen.” De veilig is goed voor 10-duizend euro. Helaas komt ze soms nog steeds wat geld tekort om haar sport te beoefenen.

Dromen

De Olympische Spelen was haar droom. “Dat zal ik echt nooit vergeten. Dit was zo’n mooie ervaring”, vertelt ze met veel trots. “Toen ik daar stond op de Olympische Winterspelen had ik écht een wauw-gevoel”, vertelt Lindsay. Nu hoopt ze een mooie prestatie te bereiken op het aankomende WK in Canada.

Ik zou er ontzettend graag naar de Olympische Winterspelen willen.

Als ze verder mag dromen kijkt ze al vooruit richting 2026. “Ik zou ontzettend graag naar de Olympische Winterspelen willen.” Belangrijk is voor haar om dan te doen wat ze op dat moment kan. “Maar genieten van het moment is voor mij dan ook heel erg belangrijk”, besluit ze.

Lees ook: Zera Hulswit komt uit voor PSV Vrouwen: ‘Nooit durven dromen’