Roosendaal

Logistiek West-Brabant gewaarschuwd voor cybercriminaliteit

Rick Minnebach Rick Minnebach

In het Otium hotel in Roosendaal ontbeten donderdagochtend tientallen ondernemers en professionals uit de logistieke sector. Tijdens het ontbijt werden er lezingen gegeven over de gevaren van digitale aanvallen en het belang van goede cybersecurity.

“Zonder transport staat alles stil”, zegt Sjel Wijngaards, voorzitter Logistiek Platform Roosendaal. “Bij ons platform zitten 30 à 35 logistieke bedrijven aangesloten. Het is voor de bedrijven belangrijk dat ze niet gehackt worden en alle problemen over zich heen krijgen. Hoe vervelend is het bijvoorbeeld dat ineens de Albert Heijn een aantal dagen zonder kaas zit. Dit geldt voor Roosendaal, maar ook voor Moerdijk en Bergen op Zoom.”

Lezingen

Terwijl de gasten aandachtig luisteren tijdens het ontbijt, benoemen meerdere sprekers de gevaren van digitale aanvallen. Zo wil Henk Bijsterbosch van Samen Digitaal Veilig de bedrijven meer bewust maken van cyberweerbaarheid. En met name de aankomende NIS2-wet. “De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de achterdeurtjes van bedrijven in Nederland dicht worden gehouden voor cybercriminelen. Dit geldt ook voor de logistieke ketens in West-Brabant. In de regio zitten enorme logistieke ketens die te maken hebben met veel bedrijven, klanten en leveranciers. Als het goed is gaan de bedrijven die vandaag zijn geweest de juiste stappen zetten. Het is een belangrijke boodschap die ze hebben meegekregen.”

Ook Pieter Cobelens, oud-directeur van het MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), ziet de gevaren: “Je moet cyberveiligheid zien als een verzekering tegen bijvoorbeeld diefstal of brand. Met de vijandelijke software die tegenwoordig gebruikt wordt, kan het je bedrijf kosten. Het is belangrijk om te snappen waar het over gaat en te weten aan welke eisen je moet voldoen met de nieuwe wet. Doe je dat niet, dan kun je niet alleen failliet gaan, maar ook enorme boetes krijgen en hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld als bestuurder.”

Het is bittere noodzaak

Voorbereiden

Over brandverzekering gesproken: Volgens Peter Lahousse is een kans op een brand 1 op 8000. De kans op een cyberaanval is vele malen groter met een kans van 1 op 5. Dat bedrijven hun cyberbeveiliging moeten aanpakken staat ethisch hacker Peter Lahousse volledig achter. “Wacht niet die NIS2-wetgeving af, maar begin er nu al mee. Het is een strenge maatregel, maar wel bittere noodzaak.”

“Je hebt in West-Brabant organisaties die zich een hack niet kunnen veroorloven. Denk aan ziekenhuizen, onderwijs en de logistiek. Maar denk ook aan de aanvallen vanuit Rusland, die onze logistiek kunnen ontregelen zodat de wapens die wij aan Oekraïne leveren niet op bestemming aankomen. Ik hoop dat de mensen gaan beseffen wat er in de digitale wereld afspeelt. Als je weet wat er zich afspeelt in die wereld, weet je ook wat je kunt verwachten en waarop je je kunt voorbereiden.”