Roosendaal

Mailbox Roosendaalse Roeivereniging ontploft na Olympische Spelen

Emma Janvier Emma Janvier

Met vier keer goud, drie keer zilver en één keer brons op de afgelopen Olympische Spelen staan de Nederlandse roeiers ineens op de kaart. Dat merken ze ook bij de Roosendaalse Roeivereniging. Met een mailbox vol met nieuwe aanmeldingen zijn ze maar al te enthousiast om hun sport in de spotlight te zetten.

“Roeien is echt een sport geschikt voor alle leeftijden”, legt Adriaan de Backer uit. Hij is secretaris van de vereniging. “Na de Spelen zat mijn inbox in een keer vol met mensen die een keertje willen komen kijken. Dat vinden wij alleen maar leuk natuurlijk.”

Voor ieder wat wils

“We roeien op de Roosendaalse Vliet, dus er is hier geen gebrek aan sportiviteit en natuur”, gaat hij verder. “Soms kan je zelfs ijsvogels spotten.” De club heeft op dit moment zo’n 300 leden in de leeftijd van 10 tot 86 jaar. “Het voordeel aan roeien is dat je het tot op latere leeftijd kan doen. Het is helemaal niet blessuregevoelig.”

Na de Spelen zat mijn inbox in een keer vol.

Op het terrein is een grote loods met boten te vinden die de roeiers voor ze kunnen beginnen, zelf naar buiten tillen. “Je hebt verschillende soorten manieren van roeien. Er is scullen, dat is met twee roeiers. Maar je kan ook in je eentje, of zelfs met acht. Doordat we al die verschillende boten hebben, is er voor ieder wat wils.”

Je eigen Olympisch goud

Ook aan verschillende soorten trainingen is er geen gebrek. “We hebben mensen die heel fanatiek voor wedstrijden trainen, die roeien in een ochtendje zo vijftien kilometer naar Stampersgat. Maar we hebben ook recreatieve roeiers, die doen het meer voor het toerroeien.” Adriaan zelf roeit graag langere afstanden. “Ik heb een keer de Elfstedentocht geroeid, dat was 210 kilometer door Friesland. En we doen wel vaker van dat soort activiteiten.”

De fanatiekelingen roeien op een ochtend 15 kilometer naar Stampersgat.

Om het enthousiasme na de Olympische Spelen warm te houden, organiseert de Roosendaalse Roeivereniging een open dag. Op zaterdag 7 september kan je van 10.00 uur tot 15.00 uur zelf in het bootje stappen en je eigen (vaar)weg beginnen naar Olympisch goud.