Bergen op Zoom

Man veroorzaakt in paar maanden zóveel overlast dat woningcorporatie hem kwijt wil

Zoomflat Bergen op Zoom

In slechts zeven maanden tijd heeft de man al veel overlast veroorzaakt in de Zoomflat.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In slechts een paar maanden tijd heeft een huurder van Stadlander het zó bont gemaakt, dat de woningcorporatie de huurovereenkomst met hem wil eindigen. Dat eiste Stadlander dan ook tijdens een kortgeding in de rechtbank van Middelburg donderdagochtend. De man huurt sinds 11 januari 2024 een appartement bij de woningcorporatie.

Dat Stadlander een kort geding aan heeft gespannen is niet zomaar. In iets meer dan een half jaar tijd heeft de man zoveel overlast veroorzaakt binnen zowel het wooncomplex als bij Stadlander zelf, dat de organisatie niet langer wil dat de man een woning van ze huurt. De woningcorporatie voelt zich zelfs zodanig bedreigd dat het hoofdkantoor wordt beveiligd.

Op de dag dat de man in zijn woning trok, intimideerde hij gelijk medewerkers van Stadlander. Sindsdien regent het klachten als geluidsoverlast, blowen in de lift, schelden en intimideren. Bewoners van het senioren flatgebouw in Bergen op Zoom voelen zich niet meer veilig en zijn bang om de deur nog uit te gaan.

Een medewerker van Stadlander zelf is zo bedreigd en geïntimideerd door de man, dat ze thuis zit. “Zulke extreme bedreigingen als deze hebben we nog niet eerder meegemaakt”, vertelt een advocaat namens Stadlander. En ondanks meerdere gesprekken, en een veilig garant verklaring, verandert het gedrag van de huurder niet. Zo fietste hij afgelopen maandag nog langs het kantoor van Stadlander om vervolgens zijn middelvingers op te steken.

Tikkende tijdbom

De huurder staat al sinds 2017 onder bewindvoering. Zijn bewindvoerder is niet bij het kort geding aanwezig, omdat diegene niet langer zijn bewindvoerder wil zijn. De man erkent dat hij agressieproblemen heeft, en omschrijft zichzelf tijdens de zitting als “een tikkende tijdbom”. Volgens de man gaat het om één flatbewoner die over hem klaagt. Maar hij verklaart ook dat meerdere bewoners hem bespieden. De medewerkster van Stadlander zou te vaak bij hem langs zijn gekomen vanwege zijn harde muziek. Dat vond hij vervelend. Zijn antwoorden zijn vaak onduidelijk en slaan niet op de vragen die hem gesteld worden. “Ik heb moeite met de Nederlandse taal”, geeft hij toe.

Volgens de advocaat van de huurder zijn ‘allerlei partijen’ momenteel druk bezig om een geschikte woonplek voor de man te vinden. Want ook hij is zich ervan bewust dat hij niet in zijn appartement kan blijven wonen. “Hij gaf vóór hij in de woning trok al aan dat hij niet in een seniorenflat wilde wonen.” De huurder wil best zijn woning verlaten. Maar alleen als hij zevenduizend euro van Stadlander krijgt en een nieuwe woning.

Begeleiding is nodig

Binnenkort ondergaat de huurder een screeningsonderzoek, een persoonlijkheidsonderzoek en een IQ-test. “Meneer heeft begeleiding nodig, hij kan niet zomaar op straat gezet worden”, luidt het verweer. “Hij wil wel weg, maar het heeft tijd nodig voordat er een passende oplossing voor hem wordt gevonden.” Hoe lang dat proces dan zal duren? “Dat durf ik niet te zeggen. Het zal in ieder geval niet om weken gaan, maar om maanden.”

Volgens de OGGZ, ook wel bemoeizorg genoemd, zou de huurder zich begeleidbaar opstellen. Maar op de vraag van de rechter of hij begeleid zou willen wonen, bijvoorbeeld in een woongroep, antwoordt hij “nee”. Tijdens een gesprek begin juni zou de huurder nog gezegd hebben dat hij zijn gedrag niet wil veranderen.

Uitspraak

Op 22 augustus doet de rechter uitspraak. “Maar het ziet er niet goed uit”, is de waarschuwing. De huurder moet er rekening mee houden dat hij zijn appartement moet verlaten, zonder een nieuwe woning toegewezen te krijgen en zónder de gewenste zevenduizend euro ‘oprotpremie’, zoals hij het zelf noemt.