Zundert

Manuela zorgt met speciale therapie dat honden van angsten afkomen

Emma Janvier Emma Janvier

Mensen die een trauma moeten verwerken krijgen meestal EMDR, maar dit werkt een beetje lastig bij honden. Daarom is Manuela Tax uit Zundert speciaal bevoegd om DSDR uit te voeren bij honden. Met een eigen praktijk helpt zij dagelijks honden om van hun angsten en trauma’s af te komen.

“DSDR staat voor Dog Stress Desentisisation and Reprocessing”, legt Manuela uit. “We proberen de angst of het trauma ongevoeliger te maken en zo wordt het herverwerkt in de hersenen.” Vandaag doet ze dat bij Betje. Een 5-jarige Stabij die bang is voor harde geluiden en sirenes. “Betje is vanmorgen geschrokken van een schietpistool, die stress gaan we er nu proberen uit te halen.”

Tasjes met buzzers

Ondanks dat EMDR en DSDR hetzelfde doel hebben, verschillen ze veel van elkaar. “Tijdens EMDR wordt er teruggezocht naar het heftigste stukje trauma wat de klant nog herinnert”, vertelt Manuela. “Bij DSDR is het juist andersom. We gaan bij de honden in kleine stapjes de spanning opnieuw opzoeken.” Op deze manier probeert ze de negatieve associaties om te draaien naar een positieve associatie.

We gaan bij de honden in kleine stapjes opnieuw de spanning opzoeken.

Dit doet ze doormiddel van speciale tasjes met buzzers erin. “De tasjes hangen we links en rechts aan het tuigje van de hond. De buzzers kan ik bedienen met een app op mijn telefoon.” Het trillen werkt kalmerend en afleidend voor de honden. “Op het moment dat ze spanning gaan vertonen zet ik het trillen aan en op die manier zoek ik weer de ontspanning bij de hond op.”

Manuela is de enige DSDR-therapeut in het zuiden, maar de persoon die de therapie heeft uitgevonden woont in Drenthe. “Ik ben ooit met mijn eigen hond bij haar in therapie gegaan. Dat werkte zo goed dat ik bij haar in de leer ben gegaan.” Op dit moment zijn zij de enige twee in Nederland die DSDR-therapie mogen uitvoeren.

Altijd anders

Vandaag doet ze dat dus bij gestreste Betje. “Dit is de tweede behandeling die we met haar doen en de eigenaar merkte al verschil na de vorige sessie, zo weet ik dat het werkt.” Ondanks een kleine terugval door het schietpistool heeft Manuela er vertrouwen in. Ze neemt de eigenaar mee door het proces en geeft haar tips over hoe ze het beste met de angsten van Betje kan omgaan.

“Als je aan haar toegeeft dat het geluid eng is, blijft ze hierin hangen. Er in meegaan is niet het beste voor Betje, zij is namelijk heel gevoelig voor jouw emoties”, legt ze de eigenaar uit. Na heel wat snoepjes en lieve woordjes durft Betje dan toch uit de auto te komen en kan de echte behandeling beginnen. “Ik weet van te voren nooit hoe een sessie eruit gaan zien en dat zie je nu dan ook weer met Betje.”

Ik weet van te voren nooit hoe een sessie eruit gaat zien.

“Doorgaans heeft een hond tussen de 3 en 5 sessies nodig, maar dat is voor iedere hond verschillend”, volgens Manuela. “Iedere angst is ook anders, dus de sessies zijn altijd anders.” Zo gaat ze van kindervuurwerk afsteken naar honden in de auto. “Ik ben een echt hondenmens en ik vind het ontzettend leuk om met ze te werken en ze te kunnen helpen.”