Mariska Frijters wint Heel Gastel Bakt 2025 met jubileumtaart

Mariska Frijters mag zich sinds dit weekend de beste bakker van Oud Gastel noemen. Met haar hartvormige taart wist ze de jury van Heel Gastel Bakt te overtuigen. “Ik was er even van mijn apropos, maar superleuk!”, reageerde een blije Mariska na haar overwinning.
Heel Gastel Bakt werd georganiseerd in het kader van 750 jaar Oud Gastel. “Zes jaar geleden hebben we Heel Gastel Bakt ook georganiseerd en dat was zo’n succes dat we het nu opnieuw hebben gedaan”, vertelt Mia de Wildt van Vrouwen Samen Sterk Oud Gastel.
Maar liefst 37 hobbybakkers presenteren zondag hun mooiste creaties. “Mensen hebben thuis geprobeerd mooie taarten te maken. En dat is gelukt! Ze zijn geweldig zelfs”, vertelt Wildt. De taarten worden beoordeeld op uiterlijk, originaliteit, smaak en de link met het 750-jarig bestaan van Oud Gastel.
Het valt niet mee om een een top drie te kiezen
De achtkoppige jury bestaat uit: Jan Beerendonk, Heleen de Jong, Jan Peeters, Hans Wierickx, Pieter Nagelkerke, Martijn Lazeroms, Brigitte Sebregts en Ria Antens. “We hebben taarten mogen jureren die van bijzonder hoog niveau zijn, dus het viel niet mee om een top drie te kiezen”, zegt Jan Peeters, die in het dagelijks leven schooldirecteur is. Ria Antens vult aan: “Het is best wel enerverend, want we moeten op smaak, kleur, presentatie en thema keuren. Er komt veel bij kijken.”
Workshops
Terwijl de bakkers vol spanning wachtten op de uitslag, genieten ruim tweehonderd bezoekers van workshops en lezingen. Oud-deelneemster van Heel Holland Bakt Manuela van der Heijden geeft een inspirerende presentatie. Jan Nagelkerke laat zien hoe hij een slagroomtaart maakt. Ook kunnen bezoekers cupcakes van Colinda van de Klundert bewonderen en proeven.
Je bent wel even bezig met een taart maken, maar het is leuk en ontspannend om te doen
Alle mensen in de zaal proeven aan het eind van de dag een stuk taart. Maar niet voordat de top drie bekend is gemaakt, met Mariska op nummer één. Haar taart, opgebouwd uit lagen vanille- en chocoladecake met kersenvulling en banketbakkersroom, was een schot in de roos. “Ik ben gisterochtend begonnen met bakken, maar een van de cakes was niet helemaal gaar, dus die heb ik opnieuw gemaakt”, vertelt Mariska blij nadat ze is bijgekomen van de schok. “Vanmorgen heb ik de taart afgemaakt. Je bent er wel even mee bezig, maar het is ook heel leuk en ontspannend om te doen.”
Mia de Wildt van Vrouwen Samen Sterk Oud Gastel kijkt tevreden terug op de feestelijke dag in ’t Veerhuis. “Het heeft veel voorbereidingstijd gekost, maar het was een grandioze dag. De kers op de taart van een prachtig jubileumjaar!”