Bergen op Zoom

Marjolijn is patiënt bij Co-Med: ‘Ik raakte wel even in paniek’

Marjolijn moest via een briefje dat geplakt zit op een ruit van de huisartsenpraktijk vernemen dat Co-Med gesloten is.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De bijna vijfduizend patiënten van Co-Med in Bergen op Zoom kunnen niet meer naar hun huisarts. Door de sluiting van de praktijk moeten de patiënten noodgedwongen op zoek naar iets anders. De enige optie die er nu is: online huisartsenpraktijk Arene.

Ondanks dat op de website van Co-Med staat dat de praktijken geopend blijven, is die van Bergen op Zoom wél gesloten. Via een briefje dat op een raam van de praktijk is geplakt, laat de organisatie weten gesloten te zijn. En dat is ook de manier waarop Marjolijn Wouts, één van de vele patiënten van Co-Med, heeft ontdekt dat ze niet meer bij haar huisarts terecht kan.

In oktober 2023 nam Co-Med twee huisartsenpraktijken over in Bergen op Zoom: Het Kompas en Pabst. Deze praktijken zijn samengevoegd in een pand aan de Ooitas. Dat is overigens ook wat Co-Med doet (of deed): praktijken overnemen van bijvoorbeeld huisartsen die met pensioen gaan en geen opvolger kunnen vinden. Marjolijn was altijd patiënt bij Pabst, tot deze dus werd overgenomen. “En ik heb nooit problemen gehad met mijn huisarts”, begint ze. “Tot afgelopen vrijdag.”

Failliet is Co-Med nog niet. Maar de vier grote zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben hun overeenkomst met de zorgaanbieder inmiddels opgeschort. “We hebben de conclusie getrokken dat Co-Med de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen”, is te lezen op de website van CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

Onbereikbaar

Het was afgelopen vrijdag dat Marjolijn last had van haar oor, en dus langs de dokter wilde. “Ik belde naar Co-Med, en kreeg via het bandje te horen dat ik de zesde in de rij was.” Na een poosje werd ze vijfde in de rij, toen vierde. “En vervolgens ineens weer zesde. Toen besloot ik er maar gewoon naartoe te rijden.” Bij aankomst ziet ze het briefje hangen. “Ik raakte wel even in paniek ja. Op aanraden van de boodschap op het briefje ben ik naar de online huisarts gegaan, maar dat lukte niet want het was gedoe met een DigiD. Dat lijkt me voor veel mensen moeilijk. Dus toen ben ik huisartsen gaan bellen, tot aan Ossendrecht, maar ik kon nergens terecht.”

Het briefje op de deur van de Co-Med praktijk in Bergen op Zoom.

De hele vrijdag is Marjolijn bezig geweest met bellen, uitzoeken en regelen. “Om 17.00 uur ben ik maar naar de huisartsenpost gegaan. Ik bleek een oorontsteking te hebben.” Deze vervelende gebeurtenis heeft Marjolijn flink wat zorgen bezorgd. “Ik heb twee kinderen en zelf heb ik MS. Een huisarts is dus heel belangrijk voor mij. Bovendien moet je bij de online huisarts via een chat aangeven wat je hebt, en dan moet iemand op afstand beslissen wat er gaat gebeuren. Hoe gaat dit opgelost worden? Er zijn al zoveel huisartsen te weinig in Nederland. Ik wist niet dat dit kon in Nederland.”

Kwijtgeraakte dossiers en foute medicatie

De Bergse tak van de SP maakt zich sinds de overname van de twee huisartspraktijken al zorgen om de patiënten van Co-Med. Eind oktober 2023 startte de partij dan ook een meldpunt voor Co-Med gerelateerde klachten. “Sindsdien hebben we veertig klachten gekregen”, laat Theo de Jong van de SP weten. De Jong benadrukt dat het om een opgeschoonde klachtenlijst gaat: “Dat wil zeggen dat alle dubbele klachten hieruit gefilterd zijn. Het gaat dus om veertig verschillende soorten klachten.”

Voorbeelden van klachten zijn het niet of slecht telefonisch bereikbaar zijn en lange wachttijden. Maar ook over mogelijk foute medicatievestrekkingen en het verdwijnen van patiëntendossiers. “Het ergste vind ik nog wel dat medische specialisten van ziekenhuizen geen contact konden krijgen over hun patiënten met Co-Med”, vervolgt De Jong. “Wij hebben dus zelfs vanuit medisch specialisten uit ziekenhuizen klachten gekregen.”

Meldpunt blijft open

Ondanks dat Co-Med gesloten is, blijft het meldpunt voorlopig open. Op die manier blijft de situatie helder bij gemeente. “Ik heb daar ook een melding gemaakt”, aldus Marjolijn. En volgens De Jong zit de gemeente er echt bovenop. “Als gemeente zijn we medeverantwoordelijk voor onze inwoners. Daar pakken we dan ook onze rol in. We moeten nu zoeken naar een oplossing, en ik denk dat samenwerking daarin heel belangrijk is.”

Lees ook: Bergse SP kritisch op functioneren huisartsen­organisatie Co-Med Lees ook: Bergse SP en patiënten roepen minister op: ‘Grijp in bij falend Co-Med’