Mazairac-woonflat gehalveerd: ‘Nauwelijks nog sprake van hoogbouw’
Met de nieuwste ontwerpen van het Maizarac-wooncomplex aan de Erasmuslaan heeft architect Nico de Bruijn een “forse knieval” gedaan aan de omwonenden. De flat is nu nog zes etages hoog. Daarmee is feitelijk geen sprake meer van hoogbouw, zegt De Bruijn. “De aangrenzende kantoorgebouwen bij Plein XIII hebben dezelfde hoogte.”
Gesprekken omwonenden
Het is het zesde ontwerp dat ontwerpbureau AKM uit Barendrecht heeft gemaakt. Eerdere tekeningen zijn in voorgaande stadia naar de prullenbak verwezen. Wethouder Barry Jacobs eiste begin dit jaar van AKM een hernieuwde omgevingsdialoog met de buurt en momenteel is De Bruijn in gesprek met bewoners van de omliggende straten. Dinsdag heeft De Bruijn de plannen besproken met de groep uit de Glacisstraat, vandaag en morgen spreekt hij met de overige omwonenden.
Vertrouwen
De eerste reacties uit deze gesprekken zijn positief, laat de architect in een reactie weten. Hij heeft vertrouwen dat dit ontwerp uitgevoerd kan worden. Wel betekent deze concessie een streep door het aantal te realiseren woningen: 85 appartementen bouwen is niet mogelijk. Over het uiteindelijke aantal wil hij zich nu nog niet uitlaten, behalve dat het er “fors minder zullen zijn”. Wel kan een deel van de woningen die voorzien waren in de nu geschrapte etages gerealiseerd worden op de begane grond – in de zogeheten ‘plint’ van het Mazairac-complex.
Blik, steen en blokkendozen
Donderdag komt in de Bergse gemeenteraad ook een voorstel van Lokaal Realisme aan de orde: met een motie wil de partij een vrijstelling van een hernieuwde gebiedsvisie voor het Mazairac-complex. “Het gebouw past immers in het straatbeeld”, stelt raadslid Maarten van ’t Hof. Een visie voor het gebied rondom Plein XIII is echter wél nodig om de ontwikkelingen in controle te houden. “Wat je daar ziet is blik, steen en blokkendozen. Dat mag een opwaardering krijgen”, aldus Van ’t Hof. De motie kan op voorhand al rekenen op steun van D66 en CDA, die het voorstel mede indienen. Ook andere raadpartijen zouden het plan “sympathiek” vinden, merkt Van ’t Hof op. Hij verwacht een raadsmeerderheid voor zijn initiatief te behalen.