Moerdijk

Medewerkers van afvalverwerkingsbedrijf Attero staken tegen hogere heffingen op afval

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Anouk Houweling Anouk Houweling

      Een opmerkelijke file voor de poort van afvalverwerkingsbedrijf Attero in Moerdijk woensdagochtend. Vrachtwagens konden daar namelijk het terrein niet op. Medewerkers van Attero staakten namelijk en hielden de poort gesloten. Ze willen dat het kabinet de hogere heffingen op afval niet door laat gaan.

      Er sluiten steeds meer vrachtwagens aan in de rij op de Middenweg dat ligt op het industrieterrein van Moerdijk. Een groepje medewerkers van Attero staat in de herkenbare rode FNV-hesjes voor de poort. Ze staken omdat de overheid de heffingen op CO2, kunststof en een energietoeslag wil verhogen. “Daardoor komt de concurrentiepositie met onze buurlanden in de problemen”, vertelt Sjoerd Bisschop, medewerker bij Attero.

      In België zijn de prijzen voor het verwerken van afval dan veel goedkoper. Dan gaan de leveranciers uiteindelijk niet meer naar de bedrijven in Nederland, vrezen de werknemers. “Als we het bij elkaar optellen komen we in 2030 uit op 150 euro aan toeslag, terwijl België op 10 euro zit”, zegt Bisschop.

      Baanverlies

      De stakers zijn bang dat ze door de extra belastingen straks geen werk meer hebben. “Met al deze toeslagen is het niet meer rendabel meer voor ons. Dan zal deze locatie dicht gaan en hebben wij geen werk meer. Bij onze collega’s geldt hetzelfde”, laat Bisschop weten. De angst speelt bij veel werknemers, merkt hij. “Het zou kunnen natuurlijk en dan staan er nog veel meer banen op het spel”, zegt medewerker John Magielse.

      Ze hopen aan de politiek in Den Haag te laten zien dan de afvalverwerking een belangrijke sector is in Nederland. “We hopen dat de regering de heffingen niet door laat gaan”, vertelt Magielse. “Het is ook belangrijk voor de burger, want de kosten die er voor ons bij komen, zullen toch doorgerekend worden”, vult Bisschop aan.

      Vervolgstappen

      Het bedrijf heeft ook nog plannen om te verduurzamen, maar dat wordt lastig als de afvalheffingen omhoog gaan. Zo is het de bedoeling om de CO2 af te vangen. Ook op het gebied van de kunststofscheiding wil het bedrijf stappen maken. “We zien het ook bij bedrijven in de chemie die sluiten en dat is een groot probleem. Daarom staan wij hier vandaag”, laat Bisschop weten.

      Mocht de staking van woensdag nog niet genoeg zijn, dan komen er vervolgacties. “Er komen ook kamervragen waar ook een aantal mensen vanuit de sector bij zijn”, aldus Bisschop. En een volgende staking? “Misschien groter met de inzamelaars erbij. Dat mensen de kliko dan wat langer aan de straat hebben staan”, sluit Bisschop af.