Medische ruimte voor dak- en thuislozen geopend in Bergen op Zoom
Dak- en thuislozen kunnen voortaan ook voor medische hulp terecht aan de Zuid-Oostsingel in Bergen op Zoom. De avond- en nachtopvang is uitgebreid met een medische kamer, inclusief dokterstafel, toilet en medische hulpmiddelen. De nieuwe ruimte is maandag 29 mei officieel in gebruik genomen.
De opening werd verricht door wethouder Yvonne Kammeijer, Mark van Beers, sectormanager van de GGD West-Brabant en Rob Kremers, van WijZijn Traverse Groep, die verantwoordelijk is voor de maatschappelijke opvang. Vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en functie hebben de drie organisaties zich ingezet voor de ruimte.
Wethouder Yvonne Kammeijer is blij met de komst van de medische kamer: “Door samen te werken met GGD, Zorgverzekeraar VGZ en de Maatschappelijke Opvang is het gelukt om de medische zorg voor daklozen in onze regio te verbeteren.” De behoefte aan een medische kamer was groot. Daklozen hebben vaak chronische ziekten en gezondheidsklachten als pijnlijke gewrichten of gebitsproblemen. Maar ze zijn niet altijd verzekerd of hebben geen geld voor hun eigen bijdrage aan medicijnen en het contact met de huisarts is veelal verwaterd. Veel daklozen bezoeken zelden een dokter, zodat hun gezondheidsklachten alleen maar verergeren en ze bij de spoedeisende hulp belanden.
De medische ruimte brengt hier verandering in. “Sociaal-medische zorg is nu gemakkelijker bereikbaar voor zorgmijdende dak- en thuislozen,” zegt Mark van Beers van GGD West-Brabant. Voorzieningen zijn aanwezig voor de verzorging van wonden, de behandeling van kleine medische problemen en de verstrekking van – medische – hulpmiddelen. Verpleegkundigen Pierrette Schoon en Sanne van Etten, verpleegkundigen van de GGD, beoordelen de ernst van klachten en kunnen patiënten gericht doorverwijzen naar huisartsen, tandartsen, andere zorgverleners of instanties waarmee wordt samengewerkt. De kamer wordt ook gebruikt door een paar huisartsen, die al ruime tijd samen met GGD-verpleegkundigen zorg leveren aan daklozen die bijvoorbeeld nog geen eigen huisarts hebben.
Dak- en thuislozen uit Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht kunnen met hun gezondheidsklachten terecht bij de medische ruimte. De nieuwe voorziening maakt deel uit van het Regionaal Kompas 2015-2020, het meerjarenbeleid voor de maatschappelijke opvang van kwetsbare mensen.