Bergen op Zoom

Meer slaapplekken voor daklozen in Roosendaal en Bergen op Zoom

Foto: Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Zorginstelling WijZijn Traverse Groep heeft deze winter in Bergen op Zoom 15 extra bedden voor dak- en thuislozen. Die bedden komen nog bij de extra bedden die er al zijn op de tijdelijke locatie aan de Waterstraat in Roosendaal. Daar kunnen sinds de coronacrisis 10 mensen slapen.

Door: Bianca van Vugt

Het weer is nog zacht, maar zorginstelling WijZijn Traverse Groep is toch al begonnen met de koudweerregeling voor dak- en thuislozen. Er zijn meer bedden dan andere jaren op nieuwe locaties. En de gewone plekken zijn voortaan de hele dag open. Dat duurt in elk geval tot en met 19 januari.

15 extra in Bergen op Zoom, 10 in Roosendaal

Naast de opvang aan de Zuid-Oostsingel in Bergen op Zoom is een bijgebouw dat nu ook gebruikt wordt voor overnachtingen. Maar het bijgebouw is alleen ’s avonds en ’s nachts open. WijZijn Traverse heeft hier samen met het Rode Kruis 15 extra slaapplekken gemaakt.

Er waren ook in Roosendaal al extra bedden voor dak- en thuislozen. Dat is op de tijdelijke opvang aan de Waterstraat. Daar brengt WijZijn Traverse 10 mensen onder, sinds de uitbraak van corona. De extra slaapplekken zijn nodig, omdat er minder mensen samen in een ruimte kunnen zijn. De bedden moeten ver genoeg uit elkaar kunnen staan, zodat bezoeker anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

Niet iedereen wil binnen slapen

De strenge coronamaatregelen maken het nog moeilijker voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats om een beschutte plek te vinden. De extra bedden moeten dat makkelijker maken. Al zijn er altijd mensen die niet naar een opvang willen komen. Een team hulpverleners gaat daarom ook buiten op zoek naar mensen die op straat leven. Dat doen ze samen met gemeenten en politie.

Het team probeert deze mensen er van te overtuigen toch naar een opvang te gaan. Als het gaat vriezen, en mensen blijven dan toch weigeren binnen te slapen, dan gaat het team op zoek naar alternatieven. Dat kan bijvoorbeeld ook een korte opname zijn bij de GGZ.