Roosendaal

Megabrein in bibliotheek Roosendaal biedt inzicht en tips voor een gezond brein

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

In de bibliotheek in Roosendaal staat er deze week een megabrein. Een opgeblazen, vergrote versie van het menselijk brein. Het bevat kaartjes met informatie over hoe je het brein gezond kunt houden. Dat is erg belangrijk, want dementie is vandaag de dag nog een groter boosdoener. Het megabrein is opgezet in het kader van de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’.

Je kan het vergelijken met een ontdekkingstocht door de hersenen waarbij je te zien krijgt hoe jouw brein in elkaar steekt. Onderweg leer je over alle hersenaandoeningen en de hersenanatomie. Dit is volgens de initiatiefnemers erg belangrijk, want volgens hen is dementie nog steeds volksziekte nummer één.

Meerdere plekken

“Het is dus heel belangrijk om er aandacht aan te besteden”, vertelt Meike Bosch, programmamedewerker van de bibliotheek in Roosendaal. “Daarom hebben we er ook in verschillende bibliotheken een aparte hoek voor ingericht.” Het megabrein is volgens Bosch gekoppeld aan het zogeheten geheugenhuis. Een plek met allerlei herinneringen die in verschillende bibliotheken in West-Brabant te vinden is: Bergen op Zoom, Hoogerheide, Oudenbosch, Steenbergen en Zevenbergen.

Tips om het brein gezond te houden

In ‘We zijn zelf het medicijn’ staan drie leefstijladviezen centraal, vertelt Simone Luijten van GGD West-Brabant. “Om je hersenen te blijven stimuleren, moet je nieuwsgierig blijven, veel bewegen en is goed en gevarieerd eten erg belangrijk”, vertelt Luijten. “De kans om dementie te krijgen kan verkleind worden door je aan de leefstijladviezen te houden.”

Meer aandacht voor dementie

De bibliotheek werkt samen met Alzheimer Nederland. Zij pleitten ook voor meer aandacht van de hersenaandoening onder de bevolking. “Het onderwerp is toch wel in bepaalde mate onbekend bij de mensen. Het megabrein geeft denk ik voor iedereen een goed beeld van wat er omgaat in hun brein op het moment als iemand bijvoorbeeld dagelijks beweegt”, vertelt Peter Mulders, belangenhartiger van Alzheimer West-Brabant. Mulders’ moeder had alzheimer. Hij en zijn vrouw weten dus als geen ander hoe het is om een mantelzorger te zijn. “Alzheimer overkomt je, daar kan je niks aan doen. Mantelzorger ben je en daar zit je 24/7 aan vast. Door het geven van voorlichting proberen wij onder andere de mantelzorgers te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten.”