Bergen op Zoom
Meilustbos dreigt ten onder te gaan aan vandalisme: ‘Dit móet stoppen!’
Het Meilustbos in Bergen op Zoom is de groene long van de wijken Meilust en Noordgeest. Natuurvrijwilliger Hans Zoeter ziet steeds vaker sporen van vandalisme. Zeldzame en beschermde bomen zijn vernield en overal ligt zwerfafval. Zoeter hoopt dat de gemeente, ondanks de financiële problemen, tóch maatregelen neemt om het Meilustbos beter te beschermen.
Stadsbos
Zoeter, een geboren Zeeuw, woont sinds 1995 in Bergen op Zoom op een steenworp afstand van het bijna 5 hectare grote stadsbos. Voorheen behoorde het natuurgebied bij de toenmalige Marechausseekazerne en sinds ontwikkeling van de wijk Meilust in de jaren ’70 is het een gemeentelijk park. Als vrijwilliger is Zoeter vele jaren actief bij diverse milieuverenigingen, zoals de Vogelwerkgroep van Brabants Landschap.
Wilde lijsterbes
“Naast het toenemende probleem van zwerfafval, hangplekken en folders dumpen zie ik de laatste tijd dat steeds meer jonge bomen van de wilde lijsterbes worden vernield”, zegt Zoeter. “De daders zijn natuurlijk niet aangetroffen maar het lijkt erop dat jongeren het stoer vinden om elkaar op te jutten met stoer gedrag.” Daarbij worden volgens de natuurvereniging lukraak lijsterbesbomen geknakt, omver getrokken en vernield. “Dat is een boom die staat geregistreerd op de Rode Lijst van planten 2012 en heeft de status van bedreigde inheemse soort.”
Aanspreken op gedrag
De natuurvrijwiliger heeft inmiddels ook lokale politici benaderd, zoals Louis van der Kallen die voorman is van zowel de BSD (Bergse gemeenteraad) als Ons Water (Waterschap Brabantse Delta). Ook hoopt Zoeter om een mentaliteitsverandering bij de bezoekers van het bos waarbij ouderen de vooral jonge vandalen aanspreekt op hun gedrag. “Met name bij jongeren zou uitleg over de lange termijn gevolgen van hun zogenaamde ‘stoere gedrag’ meer aandacht moeten krijgen”, merkt hij op. Ook is Zoeter in gesprek met de gemeente Bergen op Zoom, waar hij volgende week een gesprek heeft bij de afdeling Groenbeheer. Geld voor meer toezicht heeft de noodlijdende gemeente vermoedelijk niet.