Roosendaal

Meldpunt voor toegankelijkheid geopend in Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

“Een schokkende ervaring”, zo luidt de samenvatting van CDA-raadslid Nicole Roeken. Ze mocht pasgeleden tijdens een rondgang van de gemeenteraad plaatsnemen in een rolstoel. Sindsdien kijkt ze met andere ogen naar de toegankelijkheid van Roosendaal. Ze ontdekte dat er nog veel te verbeteren valt. Noortje van Lith wist dat al lang. Zij zit in een rolstoel en komt dagelijks de gekste situaties tegen. Van dubbel geparkeerde auto’s tot onlogische geplaatste hekjes en meer.

Nadat Roeken haar ervaring in de rolstoel op social media had gedeeld volgden er vele reacties. “Iedereen wist wel een plek te noemen waar het óók slecht gesteld is met de toegankelijkheid”, aldus Roeken. Daarom besloot het CDA een online meldpunt te openen. Vanaf vandaag, maandag 4 oktober, kan iedereen een maand lang verbeterpunten doorgeven. Die datum is niet toevallig gekozen. Op 4 oktober begint de Week van de Toegankelijkheid.

Omrijden voor een helling

Noortje van Lith is blij met dit initiatief. Zij komt dagelijks zóveel obstakels tegen. “Zonder hellinkje kan ik de stoep niet op met mijn rolstoel. Soms moet ik heel ver omrijden voordat ik ergens de stoep op kan. En dan is het maar te hopen dat de helling niet te steil is”, legt ze uit. Ze hoopt dat mensen massaal gehoor geven aan de oproep om situaties en plaatsen te melden.

Stad, wijken en dorpen

Melden kan via www.toegankelijk.net. Het punt blijft tot 4 november open. Roeken benadrukt dat dit punt er is voor de hele gemeente Roosendaal. “Wij vragen iedereen uit de stad, de wijken en dus ook uit de dorpen om hiervan gebruik te maken. Daarna bundelen we alle berichten en dragen we alles over aan wethouder Klaar Koenraad met de opdracht om minimaal tien punten aan te pakken voor 10 mei 2022″, stelt Roeken.

Voor iedereen toegankelijk

“We beginnen klein, maar denken groot! Tien oplossingen per gemeente, is 600 oplossingen voor onze provincie en maar liefst 3500 oplossingen voor heel Nederland”, somt Roeken op. “Ik hoop dat het echt gaat helpen om Roosendaal toegankelijker te maken”, vult Van Lith aan. “Niet alleen voor rolstoelgebruikers maar voor iedereen. Want als het voor rolstoelgebruikers toegankelijk is, is het voor iedereen toegankelijk.”

Lees ook: Roosendaalse raadsleden maken een ritje in een rolstoel: ‘Ik kon niet bij de pinautomaat’