Mens en gewas dichter bij elkaar in de pluktuinen: ‘Beter voor milieu en gezondheid’
’s Middags even een bloemkool of prei halen voor het eten van die avond of zaterdagochtend een kratje verse groente en fruit ophalen. Er komen steeds meer initiatieven waarbij en groep mensen samen hun eigen voedsel verbouwen. Zo ook bij Bergse Bodem in Bergen op Zoom en Martinushoeve is Ossendrecht.
Loes Deelstra en Maarten Rutten zijn drie weken geleden begonnen met het opzetten van een CSA, Community Supported Agriculture. Daarbij betaal je als lid een vast bedrag en kan je groente en fruit halen dat in de moestuin aan de Balsedreef wordt verbouwd. Ook Martinushoeve van Martijn Goense en Toon Bervoets is een vergelijkbaar concept. “Wij gaan open op 1 april 2022”, zegt Bervoets.
Martinushoeve
Goense en Bervoets zijn in januari begonnen met hun pluktuin. Met acht gezinnen hebben ze getest of zij hen een jaar lang van voedsel konden voorzien. “We hadden ruim overschot dus nu willen we het groter aanpakken”, vertelt Bervoets. In totaal willen ze voor 150 huishoudens groente, fruit, kruiden en bloemen gaan verbouwen. Ook lopen er kippen rond waarvan mensen de eieren kunnen rapen. “Er komt ook een imker bij ons met bijen en die honing word ook verdeeld onder de mensen.” Voor tien euro per week kan je jaarrond groente en fruit komen halen.
Bergse Bodem
Deelstra en Rutten kenden elkaar al van hun werken en zijn vanuit daar met Bergse Bodem begonnen. “We hebben een website gemaakt, reclame gemaakt, geflyerd en binnen twee weken hadden we ons doel van dertig oogstgenoten al gehaald”, zegt Rutten. Hij vind het leuk dat er zoveel enthousiasme over is. Bij Bergse Bodem betaal je per seizoen een bedrag en kan je vervolgens dertig weken lang groente, fruit en kruiden komen oogsten. Als je graag zelf wilt oogsten betaal je 275 voor dertig weken. Wil je het alleen komen ophalen dan is het 375 euro voor dertig weken.
Beide initiatieven werken met leden die voor een bepaald bedrag een periode lang groente en fruit kunnen ophalen. “Je kan zelf komen oogsten en dan geven wij aan welke week je welke groente mag halen. Of je kan ervoor kiezen dat wij het voor je klaarzetten”, legt Rutten uit. Ze willen ook meer zijn alleen een plek om groente en fruit op te halen. “Als je er behoefte aan hebt, kan je even samen theedrinken of een praatje maakt. Het moet voor de oogstgenoten een plek zijn om je prettig te voelen.”
Het moet een plek zijn om je prettig te voelen
Ook bij Martinushoeve is het samenkomen met elkaar belangrijk. “Mensen moeten samenwerken en samen delen”, zegt Bervoets. Hoewel Goense en Bervoets het zaaien en onderhouden van de gewassen zelf doen, mogen de leden zeker meehelpen als ze dat willen. “Wij zullen alles uitleggen en het is op die manier heel leerzaam voor iedereen.”
Bewust maken
Zowel Martinushoeven als Bergse Bodem willen mensen graag bewust maken van waar hun voedsel vandaan komt. “Ten tweede klimaatverantwoord en mensen gaan hier seizoensgebonden eten”, vertelt Bervoets. Doordat mensen hun voedsel zelf komen halen is er geen koeling en transport nodig. Ook is er geen plastic verpakking meer nodig om de producten in te verpakken. Want dat is volgens hen beter voor milieu, gezondheid en om kinderen erover te leren. “Ik kreeg laatst van een kind de vraag of aardappelen aan een boom groeien. Dat doet mij pijn om te horen.”
Toekomst
In de toekomst hopen ze allebei nog te groeien. Op lange termijn zijn willen ze bij de Martinushoeve nog een koe erbij zetten. “Zoals zestig jaar geleden in de tuin van opa en oma die alleen voor suiker, zout en chocolade naar de supermarkt gingen.”
Bergse Bodem gaat komend jaar met dertig leden starten. Daarna gaan ze elk jaar een stuk uitbreiden totdat ze op tachtig leden zitten. “We willen het wel kleinschalig houden”, zegt Rutten. Toch is er veel mogelijk op de locatie waar ze zijn gevestigd. “Zo willen we bijvoorbeeld met oudere mensen soep maken van de groenten en zo zijn er nog meer ideeën, maar onze focus ligt nu op het eerst jaar met die dertig oogstgenoten”, sluit hij af.