Roosendaal

Met bekertjes koffie eenzaamheid bespreekbaar maken

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Natgeregend, maar vol enthousiasme komt Marloes Otte van Roosendaal voor Elkaar aanrijden op een bakfiets. Ze stalt hem bij het station van Roosendaal, waar ze al gauw thermoskannen met thee en koffie tevoorschijn haalt. Pal voor koffiezaak STEK. “Ze steunen ons initiatief, hoor!” Ze doelt op Stel je voor, een campagne van NS en ProRail. Hiermee worden mensen aangemoedigd om meer contact te maken, zodat iedereen zich vrolijker en minder eenzaam voelt.

Met een simpele ‘Hoi’ op hun shirt, die ze vanwege de kou over hun jas hebben getrokken, is een groepje jongeren inmiddels druk in de weer om voorbijgangers iets warms aan te bieden. Ook praten ze op de druilerige vrijdagmorgen over eenzaamheid. “We willen mensen uit hun schulp trekken. Dit is een hele laagdrempelige manier om een praatje te maken”, aldus Otte. Ze vervolgt: “Je krijgt iets warms in je handen en je creëert een contactmoment.”

Huilende voorbijganger

Overigens willen sommige voorbijgangers alleen weten wat de bustijden zijn. Toch staat het onderwerp eenzaamheid zeker centraal. “Iemand begon te huilen en zei: ik ben inderdaad heel erg eenzaam.” Ze praatte er nooit met iemand over en was blij dat er een luisterend oor werd geboden. Onder het genot van een kopje koffie.

Oké om erover te praten

Meer dan vijftig procent van de Roosendaalse jongeren ervaart gevoelens van eenzaamheid.  “Het is best wel een groot ding, waar weinig aandacht aan wordt besteed”, merkt Demi van Run. Ze is in gesprek met een meisje dat onderweg is naar school, maar nog even tijd heeft voor een bakje koffie en een kort gesprek over eenzaamheid. “Wij willen laten zien dat het oké is om er met ons over te praten,” aldus de projectmedewerker van Youth Goals.

Sociaal ongemakkelijk

In de coronatijd steeg het aantal aanmeldingen bij het jongerenwerk, dat samenwerkt met stichting Join Us. “Wekelijks kwamen er wel twee aanmeldingen bij. Jongeren misten het contact met leeftijdsgenoten. Sommigen zijn sociaal wat ongemakkelijk. Ze hebben als doel om bij ons vrienden te maken en contacten te onderhouden.” Dit gebeurt tijdens activiteiten als een silent disco en een graffiti-workshop. Samen een kopje koffie drinken kan hier volgens Van Run ook aan bijdragen. Na ruim een uur zijn er al vijftig kopjes koffie uitgedeeld.

Maandagmiddag kan er een bakkie gedaan worden in het centrum van Roosendaal. De koffiekaravaan trekt nog verder naar Langdonk (dinsdagochtend) en Nispen (woensdagmiddag). De actie eindigt op donderdagochtend in Wouwse Plantage. Daar zal wethouder Inge Raaijmakers ook wat bekers koffie uit gaan delen.