Roosendaal

Met creatieve pauze ontstressen jongeren van school en corona

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Een drietal meiden zit na schooltijd aan een tafel in het Cultuurhuis. Het ligt bezaaid met potloden, papier en viltstiften. Gefocust werken ze aan tekeningen en collages, die haast net zo kleurrijk zijn als hun haar. Door creatief bezig te zijn, geven ze de chaos in hun hoofd een plekje. “Ik creëer een extra rustpunt in hun drukke, wekelijkse bestaan,” aldus Catalijn van Broekhoven.

De voormalig docent Beeldende Vorming van het Gertrudis College in Roosendaal merkte dat scholieren veel piekeren, vanwege de coronacrisis. Ze liep al langer met het idee voor het Pauzepunt rond: een creatief oplaadpunt voor jongeren. “Ze bespreken van alles met me, op grond van wat ze maken.”

Depressieve gevoelens

Door de lockdown had de 17-jarige Jacobien even wat minder prikkels van school. Daar was ze wel blij mee. Toch begon de eindexamenleerling zich op een gegeven moment eenzaam te voelen, net als een van haar vriendinnen.

“Ze vond het, als extravert, lastig dat ze geen mensen meer mocht zien. Dat vatte ze moeilijk op, waardoor ze depressieve gevoelens kreeg.” Zelf raakte ze op een gegeven moment onderprikkeld, waardoor de behoefte aan een plek als Pauzepunt steeds groter werd.

Vanuit de gemeente Roosendaal kreeg Van Broekhoven daarom toestemming om het atelier tijdens de lockdown open te houden voor kwetsbare leerlingen. De angst, onzekerheid en stress waar zij vaak mee dealen verminderd tijdens het maken van beeldende kunst. “Het doet hun mentale welzijn te goed.”

Positieve energie

De jongeren mogen zelf bepalen wat ze maken in het atelier. Zo tekent de 13-jarige Britta veel personen in haar schetsboek, maar ze kan haar ei ook kwijt in modeontwerp. In een hoekje van het lokaal staat een paspop met een van haar creaties.

Ook Jacobien leeft op, als ze trots de collage die voor haar ligt laat zien. “Het is een aftelkalender! Als die helemaal vol is, dan ben ik hopelijk geslaagd en kan ik de wijde wereld in.” Van Broekhoven kijkt tevreden toe: “Na deze break kunnen ze met positieve energie verder.”

Middelbare scholieren uit de gemeente Roosendaal zijn van dinsdag tot en met vrijdag welkom in het gratis toegankelijke atelier, door te mailen naar [email protected]. Van Broekhoven heeft de ambitie om ook een Pauzepunt voor studenten te realiseren.

Lees ook: Bergse Vera (17) vindt dat de jongeren enorm zijn vergeten tijdens de lockdown: “Nut van het leven was weg”