In dit boskantoor kunnen boswachters mobiel werken
Anno 2024 zit de boswachter niet de hele dag in het bos, maar ook op kantoor. Daar is iets voor bedacht, namelijk een mobiel boskantoor. Als aanhangwagen, gekoppeld aan de pick-uptruck, kunnen boswachters van Staatsbosbeheer ook in het bos met de laptop aan de slag. Met de mobiele werkplek kunnen boswachters zowel administratieve als fysieke werkzaamheden in het bos verrichten.
“Nee, helaas is de boswachter niet de hele dag buiten bezig,” vertelt boswachter Imke van Gisbergen. Communicatie met mensen die gebieden bezoeken, omwonende die vragen hebben en persberichten opstellen. Het is een fractie van de werkzaamheden waarvoor boswachters op kantoor aan het werk zijn. “Als boswachter heb je de rol om de mensen te woord te staan, maar vaak gebeurd het dat mensen helemaal niet weten wie de boswachter is. Met deze kar laat je de mensen op een hele laagdrempelige manier kennis maken met mij.”
Naast het gebruik als mobiele werkplek dient het boskantoor ook voor het informeren van voorbijgangers. “De hele kar is magnetisch, dus er kunnen allerlei dingen ter illustratie worden vastgemaakt. Nu hangt er een kaart van West-Brabant, mijn werkgebied.”
Back to Basic
Als mobiele werkplek is de aanhanger voorzien van de basisbenodigdheden voor het werken op locatie. “Op het dak zitten zonnepanelen die een accu oplaadt, waardoor we stroom hebben voor de laptops”, vertelt Van Gisbergen tijdens een rondleiding. “We hebben een kleine werkplek waar meerdere mensen kunnen werken of een gesprek kunnen voeren. Bij slecht weer zitten we lekker droog. En we hebben uiteraard verlichting voor in de vroege of late uurtjes. Het is een beetje back to basic, maar je hebt bijna alle gemakken van kantoor.”
Helaas is het niet altijd mogelijk om de kar te gebruiken. “Het is een beetje plannen wanneer het mogelijk is. Als boswachter zit je niet de hele tijd achter de computer, maar ben je ook niet de hele dag buiten. Het zijn hele afwisselende dagen, dus het is veel schakelen en plannen. Maar, we proberen het wel steeds vaker te gebruiken, want het is wel iets leuks om in te zetten. Je komt in contact met de mensen in de buurt, bent goed zichtbaar als boswachter in het gebied en je werkt ook nog eens in een mooi gebied. “Een hele mooie combi”, lacht Van Gisbergen.