Bergen op Zoom

Met verzet Sabic tegen alternatief 380KV-tracé lijkt hoop voor De Spie te vervliegen

Luchtfoto met het onbebouwde industrieterrein De Spie (midden) en links het terrein van Sabic. (Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Zwijgend kijken de toehoorders uit Lepelstraat en Tholen-stad woensdagavond vanaf de publieke tribune naar de commissievergadering over 380KV in de Halsterse polder. Zij hopen dat de Bergse raad een draai maakt, en alsnog kiest voor bedrijventerrein De Spie. Maar die hoop vervliegt gedurende het debat. Een meerderheid van de coalitie, gesteund door onder meer SP, vindt het omgooien van de plannen een heilloze weg. Technisch en praktisch zou dat niet haalbaar zijn. Zeeland wacht met smart op de versterking van het net voor Tholen en Schouwen-Duiveland.

Audio: Wethouder Joost Pals heeft begrip voor de vrees en bezwaren van omwonenden, maar De Spie is volgens hem geen realistisch alternatief.

Donderdag 5 september beslist de gemeenteraad van Bergen op Zoom over het bestemmingsplan. Het besluit had éigenlijk al in juni genomen moeten worden, maar enkele raadspartijen toonden zich gevoelig voor de bezwaren van omwonenden en bedrijven uit Tholen en Lepelstraat. Die willen extra onderzoek naar een plaatsing van het verdeelstation op De Spie, waar al een industriebestemming op rust.

Brief

Sabic meldt deze week in een de brief aan de raadsleden geïnformeerd te zijn “over een mogelijk alternatief voor het nieuwe hoogspanningsstation, waarin het bestaande hoogspanningtracé zou worden verplaatst en ook over het terrein en de installaties van Sabic zou komen te lopen.

Het  bedrijf zal zich daarom “met klem en met alle tot haar beschikking staande middelen verzetten, tegen dit voorgestelde alternatief”, schrijft Sabic. Volgens wethouder Joost Pals heeft dit verzet vooral betrekking op het gewijzigde tracé. Ook Ronald van Oosterhout (Samen0164) wijst hierop. Volgens het college kunnen tracé en verdeelstation echter niet losgezien worden van elkaar.

Verzet Sabic

“Doorgestoken kaart”, stelt Dorpsraad Lepelstraat op Facebook. Sabic zou zich voor het karretje laten spannen van de landelijke overheid en de beleidsmakers van netbeheerder TenneT. Die willen vooral snel, standaard en efficiënt bouwen. En daarvoor lijkt een raadsmeerderheid gevoelig.

Aan het hart

Veel raads- en commissieleden hebben de zomerperiode benut om, al wandelend of fietsend, de beide locaties te bezoeken. Vrijwel alle fracties gaat het aan het hart, om afscheid te moeten nemen van de ongerepte natuur bij het gemaal. En ook bij De Spie zouden natuuroffers nodig zijn, met de plaatsing van een hoogspanningsmast in het buitendijkse natuurgebied van het Volkerak-Zoommeer. Daarvoor zou, in theorie, ontheffing mogelijk zijn. “Maar de provincie zal die niet geven, omdat er een alternatief voorhanden is”, benadrukt wethouder Joost Pals. Dat blijkt ook uit een brief die de Bergse raadsleden vanuit het Provinciehuis in Den Bosch hebben ontvangen.

Overkapping

Oppositiepartij GBWP stemt sowieso tégen een verdeelstation bij Lepelstraat, benadrukt fractievoorman Arjan van der Weegen. Wel overweegt hij een amendement in te dienen, een wijzigingsvoorstel, waarmee hij TenneT wil afdwingen een muur en overkapping rondom het verdeelstation te bouwen. Dat zou de geluidsoverlast voor de buurt moeten tegengaan. Maar het college ontraadt zo’n amendement: daarmee zou Bergen op Zoom de hand overspelen bij het Rijk. “TenneT doen nu al meer dan wettelijk noodzakelijk is”, aldus de wethouder. Rondom het station komt een brede bomenrij, die het aan het zicht moet onttrekken.

Geruststellen

Het Zeeuwse provinciebestuur heeft de Bergse raadsleden in een brief dringend opgeroepen niet langer te treuzelen met de locatiekeuze. Anders kunnen ondernemers op Tholen en Schouwen niet meer investeren in duurzame energie. “We begrijpen deze zorgen van onze Zeeuwse buren goed”, benadrukt wethouder Pals. Maar van een verdere vertraging zal geen sprake zijn, voorziet hij. “Ik denk dat ik mijn collega’s in Zeeland daarover wel kan geruststellen.”