Roosendaal

Middelbare scholieren maken egelhuisjes voor Egelopvang Roosendaal

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De drie middelbare scholieren Jan, Jasper en Emma zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het maken van egelhuisjes. Dat deden zij speciaal voor Stichting Egelopvang Roosendaal. In totaal maakten ze achttien huisjes, met daarbij informatieboekjes over de dieren.

“Voor ons schoolvak O&O moesten wij een bedrijf of organisatie maken”, legt Emma uit. “We wisten dat de egels het erg zwaar hebben, dat lees je veel in het nieuws. En we zagen zelf steeds vaker egels rondlopen. Dus besloten we egelhuisjes te maken en deze aan de Egelopvang te doneren.”

Het drietal heeft zich uitgebreid ingelezen voordat ze daadwerkelijk aan de slag gingen. “We hebben aan Conny en Dré gevraagd aan welke eisen een huisje moet voldoen, en toen we dat wisten zijn we de spullen gaan halen.” Al het hout hebben de leerlingen gesponsord gekregen van houthandelaren uit Roosendaal en omstreken. “Dat moesten we nog wel zelf op maat zagen, en daarna nog verven. Daar zijn we wel een aantal weekenden mee bezig geweest hoor.”

Egelhuizen en informatieboekjes

Emma legt uit dat een egelhuisje altijd een van de grond af moet staan. “Er moeten dus pootjes onder. Anders kan er vocht in de huisjes trekken.” En egels zijn erg gevoelig voor vocht. “Aan de achterzijde van de egelhuizen hebben we ventilatiegaten gemaakt. En de ingang heeft een soort tunneltje zodat echt alleen egels gebruik kunnen maken van het huis, en geen andere dieren. Het dak is gemaakt van betonplex.”

Ook hebben Emma, Jasper en Jan informatieboekjes gemaakt. “Daarin leggen we uit wanneer je naar de egelopvang moet bellen, wat je moet doen als je een egel gevonden hebt en we leggen uit hoe je zelf een huisje maakt. Er staat van alles in.” Op de achterkant staat een leuke egelgerelateerde kruiswoordpuzzel. “Ze zouden hier zo kunnen werken met alle kennis die ze hebben opgedaan”, roept Conny Scheeres van de egelopvang enthousiast.

De toekomst

Conny en haar man Dré kunnen hun geluk niet op met de bijzondere donatie. “Dit is echt onze drukste winter ooit. De huisjes komen echt precies op het juiste moment!”, zegt Conny. “Wij vinden het geweldig dat de jeugd dit voor ons wil doen. Zij zijn toch de toekomst.”