Bergen op Zoom

Middelbare scholieren strijden tijdens ‘Battle of the Broodjes’: wie maakt het ultieme broodje?

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Emma Janvier Emma Janvier

      Drie middelbare scholen uit West-Brabant en Zeeland namen het donderdagmiddag tegen elkaar op tijdens de ‘Battle of the Broodjes’. Scholieren van scholen uit Goes, Breda en Bergen op Zoom kwamen op de hotelschool in Bergen op Zoom hun ultieme broodje presenteren aan een jury.

      “Mijn teamgenoot was een beetje zenuwachtig, maar ik heb er wel vertrouwen in”, vertelt een van de deelnemers. Al zijn ingrediënten liggen uitgestald voor hem klaar. “Ik denk wel dat wij gaan winnen, want we hebben goed onderzocht dat niemand anders ooit deze samenstelling heeft gebruikt om een broodje te maken.”

      Samenwerken

      “De opdracht was dat ze voor hun eigen schoolkantine een nieuw soort broodje moesten bedenken”, legt docent Job van den Elsen uit. Samen met zijn leerlingen is hij vanuit het Newmancollege in Breda naar Bergen op Zoom gekomen. “Onze scholen werken al langer samen in het Techmakersprogramma, het is mooi dat we er nu een regioprogramma van hebben kunnen maken.”

      Het broodje moest aan verschillende eigen voldoen. “Hij mag maar anderhalve euro kosten en de ingrediënten moeten gezond en duurzaam zijn.” Door middel van kunstmatige intelligentie hebben alle groepjes ook een afbeelding gemaakt van het broodje om het in hun scholen te promoten.

      De leerlingen komen vandaag ook samen met het bedrijfsleven.

      De wedstrijd is deels een initiatief van Techmakers. “Wij faciliteren dat scholen samen met bedrijven aan de slag kunnen gaan met levensechte opdrachten”, aldus Michael Schoonen, programmamanager van Techmakers. “Het draait sowieso allemaal om samenwerken vandaag, tussen de scholen en de verschillende leerlingen, maar ook dat die leerlingen vandaag samenkomen met het bedrijfsleven.”

      Ook de samenwerking met Curio is een belangrijk onderdeel van de dag. Bart Leenders, docent op de hotelschool, is blij dat hij de middelbare scholieren mag ontvangen. “Eigenlijk zitten mijn eigen studenten vandaag op stage, maar ik heb ze toch opgetrommeld. Het is een mooie gelegenheid dat de leerlingen vandaag kennismaken met onze school en ze hun finale in een toepasselijke ruimte kunnen houden.”

      Vragenvuur

      Naar aanleiding van tien lessen die ondersteuning bieden bij het ontwerpen van zo’n gezond broodje, zijn er van elke groep twee groepjes gekozen om bij de finale te zijn. In een van die groepjes zit Quint. “Ons broodje ziet er niet uit, maar van wat we hebben gehoord is hij best lekker”, vertelt de dertien jarige leerling van ’t Rijks uit Bergen op Zoom. “Er zit pindakaas, ei, wortel, sojasaus en chilipoeder op.”

      Nadat alle leerlingen een rondleiding door de hotelschool hebben gekregen moeten ze toch echt aan de bak. En dat begint met een vragenvuur van de juryleden. “Ik ben wel eens benieuwd wat er zo duurzaam is aan jullie broodje”, vraagt de jury aan groepje nummer vijf. “We hebben allemaal biologische producten uit Nederland, dus we laten maar een kleine groene voetstap achter”, weten de leerlingen te vertellen.

      Nieuwe regio, nieuwe opdracht

      Met behulp van een docent-kok krijgen alle groepjes de kans om hun broodje ook echt te maken. Druk in de weer met pannen, staafmixers en snijplanken komen de AI-gegenereerde afbeeldingen tot leven in de echte wereld. “Dat ze AI creatief kunnen gebruiken staat bij deze opdracht centraal”, vertelt docent Peter Vroon van ’t Rijks. “Het is belangrijk dat ze dit leren verantwoord te gebruiken.”

      Volgend jaar hopen de docenten weer een wedstrijd op te kunnen zetten. “Misschien in een nieuwe regio met een nieuwe opdracht”, blikt de Bredase Job vooruit. “We hebben het er bijvoorbeeld over gehad om richting Zeeland te gaan en daar iets te doen met een weervisserij of waterwerken.”

      Genoeg opties voor volgend jaar dus, maar eerst maar eens kijken wie er dit keer met de prijs vandoor gaat. Quint weet wel wat hij met het prijzengeld zou doen. “Honderd euro, tja. Dat zou allemaal in de spaarpot gaan.”