Woensdrecht

Militairen geëerd op Woensdrechtse Veteranendag

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Op vliegbasis Woensdrecht is zaterdag de jaarlijkse Woensdrechtse Veteranendag gehouden. Veteranendag is een eerbetoon aan militairen die voor Nederland op missie zijn geweest.

De landelijke Nederlandse Veteranendag is altijd op de laatste zaterdag van juni en dit jaar dus op 29 juni. Woensdrecht houdt haar eigen veteranendag voor de militairen van vliegbasis Woensdrecht al eerder. De dag is ooit begonnen door Prins Bernhard, die de militairen graag wilde eren en het Nederlandse volk de kans wilde geven hen te bedanken voor hun inzet tijdens missies, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de vredesmissies van vandaag.

Bijdrage aan vrede en veiligheid

De Woensdrechtse Veteranendag is niet alleen bedoeld voor de militairen en oud-militairen zelf. Johan Verbakel van vliegbasis Woensdrecht: “De dag is eigenlijk ook voor de mensen zelf in Nederland om meer te weten te komen over wat de veteranen hebben meegemaakt en hoe belangrijk vrede en veiligheid is, waar wij hier allemaal in Nederland in kunnen leven. En daar hebben alle veteranen, ieder op zijn of haar manier, toch een kleine bijdrage aan geleverd.”

Eén van de veteranen die zijn bijdrage heeft geleverd is Hans van Leest. Op de Woensdrechtse Veteranendag kwam hij vertellen over zijn tijd in Rwanda. Maar vooral ook om bij te praten met oude bekenden. “Veteranendag is geweldig. Je komt dan zoveel bekenden tegen op zo’n dag. De verbondenheid onder elkaar en het samenzijn, het samen delen. Dat is gewoon.”

Missie tijdens genocide in Rwanda

Verhalen hebben de militairen en oud-militairen elkaar genoeg te vertellen. Vaak over heftige gebeurtenissen in oorlogssituaties. Van Leest kan er over meepraten. “In ’94 heb ik in Goma gezeten en daar heeft een vreselijke genocide plaatsgevonden in Rwanda. Waar tussen de 800.000 en 1.000.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s zijn afgeslacht door troepen van het Rwandese leger en door opstandelingen.”

Van Leest zat niet in Rwanda zelf, waar de genocide plaatsvond, maar in Goma in buurland Congo. Dat was de plek waar een groot deel van de Rwandese vluchtelingen naar toe kwam om te ontsnappen aan de slachtpartijen.  “Daar zaten dus 250-300.000 mensen in 1 kamp en er waren verschillende van die kampen. Daar zijn vreselijke ziektes uitgebroken: cholera is er uitgebroken, gele koorts, van alles en nog wat. Heel veel mensen zijn er daar gewoon gestorven en daar hebben wij dus eigenlijk tussen gezeten,” vertelt hij.

Steunen met voedsel, water en medische hulp

Van Leest en zijn collega’s hebben de vluchtelingen uit Rwanda zoveel mogelijk geholpen. “Wij hebben dus de voeding op gang gebracht daar, we hebben het water op gang gebracht, we hadden artsen bij ons, we hadden verpleegkundigen bij ons. We zaten er met 106 man en we hebben toch in 5 weken tijd daar een behoorlijke infrastructuur neer kunnen zetten. En veel kunnen betekenen voor al die vluchtelingen die daar zaten.”

Na de Woensdrechtse Veteranendag volgt zaterdag 29 juni de landelijke viering tijdens de Nederlandse Veteranendag. De landelijke viering is vooral in Den Haag. Voor meer informatie over het programma kun je terecht op de website van de Nederlandse Veteranendag.