Bergen op Zoom

Miljoenenoverschot geen reden tot Bergs feestje: vooral zorg om enorm personeelstekort

Het stadskantoor in Bergen op Zoom (afbeelding: Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Dertien miljoen overschot in 2021, dat is écht incidenteel – zo waarschuwt Arjan van der Weegen zijn raadscollega’s voor een té rooskleurig beeld van de Bergse financiën. De oppositieleider spreekt in zijn hoedanigheid als voorzitter van de auditcommissies van de gemeenteraad, dinsdag tijdens de algemene beschouwingen – voorafgaand aan de vaststelling van de jaarstukken. “We nemen enorme risico’s met 80 openstaande gemeentelijke vacatures”, aldus Van der Weegen. “Door  corona en andere onzekerheden is er nog veel mist op de weg.”

Ook woordvoerders van de diverse raadsfracties maken zich zorgen over het enorme personeelstekort, waardoor uitvoeringstaken blijven liggen. Overigens is een deel van de vacatures ingevuld met tijdelijk personeel – reageert wethouder Joost Pals. Maar de druk blijft hoog.

Toeslagenslachtoffers

Van der Weegen spreekt vervolgens namens zijn fractie GBWP en wil onder meer duidelijkheid over het lot van de 157 gedupeerden van de toeslagenaffaire, die in de gemeente wonen. “We moeten oplossen en handelen. Er is maar één overheid dichtbij, en dat zijn wij.” Wethouder Dominique Hopmans merkt op dat het college een ‘procesregisseur’ heeft aangewezen die moet zorgen dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire zo snel mogelijk geholpen worden.

Wachtlijsten Wmo

Ook wil de GBWP-voorman een aanpak van de enorme wachtlijsten voor de Wmo: “Er moeten onderhand harde deadlines gesteld worden”, benadrukt hij. “Zevenhonderd mensen op de wachtlijst is onaanvaardbaar.” Wethouder Joey van Aken snapt de emoties, maar constateert wel een stijging van de Wmo-aanvragen. Uiterlijk 1 augustus belooft de bewindsman duidelijkheid, maar dat gaat Van der Weegen niet ver genoeg: hij overweegt een motie in de gemeenteraad.

Toezicht

Ook voor John Voets (50Plus/Groep Akkaya) is de jaarrekening geen aanleiding voor een feestje. “We moeten de ingezette weg voortzetten zodat straks de financiën op orde zijn. De tijd van geld strooien is voorbij.” De gemeente moet buiten het verscherpt toezicht van de provincie blijven, benadrukt hij. “Dat is ons heel wat waard.”

Keuken blijft dicht

Dave Lijmbach van de VVD maakt bij de Bergse jaarrekening van 2021 de vergelijking met een horecagelegenheid: “Een mooi eindresultaat, een goede kaart maar helaas moest de keuken wel regelmatig dicht blijven door personeelstekorten en de coronapandemie.” De gemeente stelt taken uit, zoals onderhoud aan wegen en openbare ruimte. “Dat leidt tot aansprakelijkheid bij ongevallen met claims van letselschade”, voorspelt hij.

Talentenprorgamma’s

Ook D66-voorman Ufuk Cuman voorziet, net als GBWP, problemen op het stadskantoor door het personeelstekort. “Maar de gemeente heeft slechts zes vacatures uitstaan”, constateert hij. Bovendien heeft Bergen op Zoom momenteel nauwelijks stagiaires. “Terwijl stageplaatsen hét middel zijn om nieuw talent binnen te halen.” Cuman wil, als het kan morgen nog, starten met een talentenprogramma.

Rentestijging

Ronald van Oosterhout (Samen0164) maakt zich zorgen om de stijgende rente en de gevolgen voor de uitstaande miljoenenschuld van de gemeente. En Rian Govers-Gabriëls (Lokaal Realisme) wil dat de gemeente de basisbehoefte voorop stelt. “Voor de inwoners is belangrijk: eten, drinken en een dak boven je hoofd.” Nanny Nuijten-Van Aard (PvdA) maakt zich zorgen om de veiligheid van gemeentelijke medewerkers die te maken krijgen met criminaliteit. En Christel Verbogt (GroenLinks) wil dat de gemeente snel opvang regelt voor vluchtelingen. “Doen wij dat niet, dan wijst de provincie locaties aan”, waarschuwt ze.