Bergen op Zoom

Minder bijstandsgerechtigden Brabantse Wal: 278 mensen aan de slag in 2021

Han Verbeem Han Verbeem

Het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeenten van de Brabantse Wal is in 2021 afgenomen. Aan het eind van het jaar telden Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen samen 2408 inwoners met een bijstandsuitkering. Al zijn 278 mensen met een uitkering weer aan de slag gegaan, terwijl ook nieuwe aanvragen zijn binnengekomen. Vergeleken met een jaar eerder is het totaal met 106 uitkeringsgerechtigden gedaald, een afname van 4,2 procent.

Maatwerk

Van de 278 uitstromers vonden 217 mensen een betaalde baan, de overigen zijn doorgeleid naar een begeleide werkplek – daarbij gaat het om mensen met een (arbeids)beperking, aldus de ISD. Woordvoerder Ron van Toor is tevreden over de de daling, juist in een coronajaar als 2021. Dat beamen ook de colleges van Bergen op Zoom en Woensdrecht. De daling is voor een groot deel te danken aan de vele inspanningen het het verrichte maatwerk. “De ISD en het Werkcentrum Brabantse Wal proberen samen met Samen in de Regio een juiste match te maken tussen werkgever en werknemer en kijken naar hetgeen iemand nog wel kan”, laat de Bergse wethouder Jeroen de Lange weten. “Om dit te doen slagen, is een sociaal klimaat nodig met ondernemers die bereid zijn om mensen een kans te geven. Werkgevers weten de ISD steeds beter te vinden om gemotiveerd personeel in te zetten.”

Uiteenlopende redenen

De reden waarom inwoners aanspraak maken op een uitkering verschilt per situatie, aldus zijn Woensdrechtse collega Lars van der Beek. “Het is een vangnet, dat soms slechts tijdelijk nodig is. Bijvoorbeeld voor zelfstandigen zonder recht op WW. Bij menigeen viel het inkomen in 2021 weg. Zodra zij weer aan de slag konden, redden ze zich weer zelf. Dat zie je terug: het aantal bijstandsgerechtigden is op jaarbasis niet gestegen en de uitstroomcijfers zijn hoger dan de instroom. Overigens boeken ook de jobcoaches bij de gemeenten goede resultaten om mensen weer mee te laten doen en via werk te laten participeren in de maatschappij. Omdat dit trajecten met behoud van uitkering zijn, is dat echter niet opgenomen in deze cijfers.” Ook heeft ISD in 2020 en 2021 zogeheten TOZO en TONK-uitkeringen toegekend aan ondernemers en particulieren die door de coronacrisis in de financiële problemen zijn gekomen.