Bergen op Zoom

Minister-president Dick Schoof: ‘Landbouw en natuur staan hier niet tegenover elkaar’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Ondanks de vele binnen- en buitenlandse onrusten waar minister-president Dick Schoof zich dagelijks mee bezig houdt, bracht hij woensdag de hele dag een werkbezoek aan Bergen op Zoom. Hij liet zich bijpraten over de thema’s die spelen op de Brabantse Wal.

Het werkbezoek begon op de regenachtige dag in het plaatsje Heimolen, net onder Bergen op Zoom. Op het agrarische bedrijf van de familie Snepvangers zag Schoof hoe de koeien worden gehouden en hoorde hij dat ze plaats maken voor het paardenbedrijf van de volgende generatie. Een handvol mensen met een agrarisch bedrijf en ook Hans Büchi van gebiedsgerichte aanpak Brabantse Wal gingen in gesprek met Schoof.

Perspectief voor jonge boeren

Gastheer Sjack Snepvangers is bezig met een omslag naar nieuwe innovatieve landbouwmethodes. “We willen weten waar we aan toe zijn. Wij maken hier een omslag, maar ook voor de mensen die traditioneel landbouw willen doen, moeten daar de kans voor krijgen”, vertelt hij met dochter Kristy Snepvangers aan zijn zijde. Anton Bartelen, voorzitter van Agrarisch Jongeren Kontact, kan daarover meepraten. “Mijn belangrijkste boodschap richting de minister-president is eigenlijk dat we naast uitkopen vooral ook focus moeten hebben op de toekomst en op het toekomstperspectief voor mensen die wel nog verder willen in deze sector”, zegt hij.

Leidmotief van de minister

Desgevraagd laat Dick Schoof tijdens het bezoek weten dat het perspectief voor jonge boeren hoog op de agenda van de minister van landbouw, visserij, voedselzekerheid en natuur staat. “Zij zit in ons kabinet, juist vanwege dat perspectief voor de jonge boer. Dat is haar leidmotief. Dat is ook iets wat ik hier heb uitgedragen. Ik hoop en ik verwacht dat de plannen die de minister heeft, perspectief kunnen gaan geven aan de boer.”

Wandeling

Tijdens een wandeling op landgoed Mattemburgh kreeg de minister-president uitleg van boswachter Erik de Jonge over onder meer uitputting van de bodem en de stikstofproblematiek. Het eindpunt van de wandeling was Hoeve Hildernisse. Hier werd de eregast ontvangen door onder meer de burgemeesters van Bergen op Zoom en Woensdrecht en dijkgraaf Kees Jan Vet. “Het is hier Natura 2000 gebied en er is hier ook agrarische bedrijvigheid, dus alles komt hier samen. Ik kan me goed voorstellen dat juist dit gebied wordt opgezocht”, zei Margo Mulder, burgemeester van gemeente Bergen op Zoom.

Landbouw en natuur staan hier niet tegenover elkaar

Het bleef Schoof ook niet onopgemerkt hoe landbouw en natuur op de Brabantse Wal hand in hand gaan. “Het interessante vond ik dat ze hier vandaag niet tegenover elkaar stonden. Ik heb vaak het gevoel in Den Haag en in de samenleving dat het twee tegengestelde dingen zijn. En ik merkte hier dat daar veel over werd gesproken. Dat het in elkaars verlengde zit en dat die boeren ook echt willen meehelpen in het natuurbeheer. Dat vond ik wel mooi!”

Poten in de klei

Verschillende mensen die met de minister-president in gesprek gingen hielden een goed gevoel over aan het bezoek en vonden dat hij met veel aandacht luisterde. Ook Schoof zelf vond het een geslaagd bezoek: “Ik heb veel gehoord van de agrarische ondernemers. Ik heb met bestuurders gesproken en ik denk dat ik dat allemaal meeneem naar Den Haag. Ik heb ook de minister beloofd dat ik haar zou bijpraten over wat ik vandaag allemaal heb gezien. Ik vond het heel goed om hier vandaag te zijn. Om de indrukken op te doen van zowel bestuurders als van de mensen die letterlijk met de poten in de klei of in het zand staan”, besluit Schoof met een knipoog naar de unieke grondsoorten op de Brabantse Wal.

Lees ook: ‘Met koerswijziging in Den Haag veranderen de opgaves voor de Brabantse Wal niet’