Moerdijk

Moerdijk boekt over 2023 een plus van 3,5 miljoen

Herbert Kats Herbert Kats

Moerdijk heeft het afgelopen jaar afgesloten met een plus van 3,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarlijkse verantwoording over het begrotingsjaar 2023.

Voor het college is de jaarrekening een duidelijk teken dat de gemeente grip op de zaak heeft.  “Ik ben trots op wat we gerealiseerd hebben”, vertelt wethouder Danny Dingemans. “We hebben mooie en belangrijke mijlpalen bereikt. En ondertussen lopen we financieel in de pas.”

Vertrouwen

Het positieve resultaat loopt in de pas met de tweede bestuursrapportage van het college. Dingemans: “Het geeft nog maar eens aan dat onze organisatie in control is. Dat is belangrijk en geeft vertrouwen, want er komen nog genoeg uitdagingen op ons af.” Dat is een verwijzing naar de door Den Haag aangekondigde miljardenbezuinigingen op de Gemeentekas in 2026.

Het overschot van 3,5 miljoen in Moerdijk is het resultaat van diverse voor- en nadelen die zich in het afgelopen jaar hebben voorgedaan. Tegenover een hogere uitkering vanuit het Rijk in 2023 stonden tegenvallers op onder meer het gebied van de jeugdhulp.

Voor de voortgang van een aantal overlopende zaken vanuit 2023 heeft de gemeenteraad besloten 2,1 miljoen door te schuiven naar dit jaar. De resterende 1,4 miljoen gaat naar de algemene reserve.

Aantal mijlpalen

Met de financiële verantwoording over afgelopen jaar blikt Moerdijk ook even terug op wat het college als mijlpalen ziet. In relatie tot de woningbouw zijn diverse bestemmingsplannen vastgesteld. Dat resulteert onder meer in de bouw van woonwijk Zevenbergen-Oost.

Ook haalt het gemeentebestuur de aanpak van het programma Vitale Centra aan. “Hiermee willen we investeren in de centra van een aantal van onze dorpen en steden, zodat ze voor huidige en toekomstige bewoners aantrekkelijk zijn en blijven om er te wonen en recreëren.”

Bovendien besloot Moerdijk het afgelopen jaar om, naast de opvang van Oekraïners, aan de Schansdijk ook asielzoekers op te vangen. Dat noemt dat zelf verantwoordelijkheid nemen om iets te doen aan de vastgelopen landelijke asielketen.