Moerdijk

Moerdijk wil Suswachten bij grote evenementen

Herbert Kats Herbert Kats

Overlast bij grote evenementen aanpakken via de inzet van zogeheten Suswachten. Dat plan van het Moerdijkse gemeentebestuur wordt komende maand besproken door de raad. Voornemen is om dit extra toezicht in 2025 bij het carnaval te laten ingaan.

Het gaat vooral om het bestrijden van overlast door uitgaanspubliek tijdens grote evenementen. Wie zich niet gedraagt kan worden aangesproken door de Suswachten. Met zulke extra krachten zijn ook elders in West-Brabant goede ervaringen opgedaan. Roosendaal bijvoorbeeld zet zogeheten Sfeerbeheer in.

Smoren

Ook Suswachten dienen als een extra middel om ongeregeldheden te voorkomen of te zorgen dat zaken niet uit de hand lopen, licht het college toe. De gemeenteraad beslist later dit jaar of er structureel geld voor het plan komt.

Het college komt met het voorstel omdat bij evenementen in Moerdijk ongeregeldheden geen uitzondering (meer) zijn. “Juist bij grote openbare evenementen zoals carnaval en kermissen moet iedereen zich welkom en veilig voelen”, legt burgemeester Aart-Jan Moerkerke uit. “Suswachten zijn extra ogen en oren die ongewenste situaties op tijd kunnen signaleren. Ze kunnen aanwezigen aanspreken op overlastgevend gedrag en opstootjes in de kiem smoren.”

Sussen

De term Suswacht verwijst naar het woord sussen. Het gaat dan om ervaren, sociale, verbaal sterke en daartoe opgeleide toezichthouders. De gedachte is dat ze present zijn bij evenementen als carnaval, kermissen en festivals.

Suswachten krijgen volgens de gemeente herkenbare kleding en werken nauw samen met de gemeentelijke boa’s en politie. Ook is er zo nodig afstemming met particuliere beveiligers die door horeca of de organisatie van een evenement zijn ingehuurd. De gemeente gaat de inzet van de Suswachten al tijdens het eerste jaar evalueren.