Mogelijk nieuwe locatie in Zevenbergen voor huisvesting arbeidsmigranten

Het concept voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Zevenbergen. (Beeld: Gemeente Moerdijk)
De gemeente Moerdijk heeft een verzoek van Sabes Vastgoed gekregen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het gaat om de locatie aan de Langeweg in Zevenbergen tegenover bedrijventerrein Zwanengat. De voorziening moet plaats bieden aan achthonderd arbeidsmigranten.
Een verzoek voor de huisvesting van arbeidsmigranten krijgt de gemeente wel vaker, maar niet altijd is het haalbaar. Bij dit verzoek met een grote hoeveelheid bedden is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan. “Het is een behoorlijk aantal en is er dan voldoende ruimte voor parkeren en recreatie”, zegt wethouder Danny Dingemans. “Maar wat ons betreft als college is het interessant genoeg.”
Ontwikkelaar Sabes Vastgoed heeft al een locatie in Duiven en Tilburg en dat gaat goed. “Deze locatie is royaal in de meters en is overal dichtbij. Mensen kunnen met de fiets naar hun werk”, vertelt Ted van den Besselaar van Sabes BV.
In 2022 heeft de gemeente een uitvraag gedaan om 1500 bedden te realiseren. Toen zijn er elf initiatieven binnengekomen waarvan er vijf als kansrijk werden aangewezen. Drie daarvan zijn verder uitgewerkt. Dat zijn de Blokdijk 1 in Moerdijk, Oudemolensedijk 13a in Fijnaart en de Zwaluwsedijk 7 in Moerdijk. Overigens zijn geen van deze locaties al gerealiseerd. De andere twee locaties gingen niet door. Dat waren de Sebastiaansweg 1 in Moerdijk, dichtbij Kanters waar de initiatiefnemers het plan ingetrokken hebben. De garage Hopmans aan de Langeweg 12 in Zevenbergen is door de gemeente ingetrokken, omdat zij niet voldeden aan de criteria.
Verschillende doelgroepen
Op het terrein, wat nu nog agrarische grond is, is het de bedoeling dat er een aantal gebouwen van drie verdiepingen komen te staan. Ook komt er ruimte voor parkeren, groen en recreatie. “Bij elke locatie hebben we een sportgelegenheid, een basketbal- of voetbalveld en biljart of tafelvoetbal. Zo is er ook op dagen met slecht weer iets te doen”, laat Van den Besselaar weten.
Er komen verschillende soorten kamers zoals studio’s voor twee personen met eigen keuken en badkamer. Daarnaast zijn er woningen waar mensen met ongeveer vier personen een badkamer en keuken delen. Op die manier heeft iedere bewoner de mogelijkheid om zich terug te trekken. De gemeente merkt namelijk dat er verschillende groepen arbeidsmigranten zijn.
De werknemers komen niet altijd alleen meer uit landen uit Oost-Europa. “We zien ook mensen uit Portugal en Spanje. Maar ook steeds meer vrouwen”, zegt Dingemans. Ook het werk wat ze hebben is steeds vaker verschillend. Er zijn meer mensen die in de zorg aan het werk gaan. Om die reden is gekozen om verschillende soort woningen te bouwen.
Minder druk op woningmarkt
Om de druk op de woningmarkt te ontlasten is goede huisvesting belangrijk. Daarnaast hoopt de gemeente ook dat de verhuur van kamers in woningen verminderd. “We willen een hoge kwaliteit voor onze eigen arbeidsmigranten, zodat ze op een leefbare plek kunnen wonen”, zegt de wethouder. Daar sluit Van den Besselaar zich bij aan. Vanwege de voorzieningen op het terrein zelf, is er zo goed als geen overlast ziet hij bij de andere twee locaties. “We kunnen niet alle zorgen wegnemen, maar we hebben daar tot op heden geen negatieve reacties gehad.”
De huisvesting is mede op verzoek van DSV, maar zij geven niet de huurcontracten uit. “Zo lopen ze niet de kans om bij contractverlies op straat te komen staan”, zegt de wethouder. De mensen die er komen te wonen, zitten ook niet gebonden aan één bedrijf. Daarnaast is het de bedoeling dat er ook spoedzoekers geplaatst kunnen worden. Dat zijn mensen die door bijvoorbeeld een brand of scheiding tijdelijk geen woning hebben.
Onderzoeksfase
Het college heeft de initiatiefnemers laten weten dat ze hun initiatief mogen onderzoeken naar de haalbaarheid. Ook omwonenden krijgen een brief met informatie over de plannen. “We hebben een uitgebreid participatieplan en stemmen dingen af of ze wel of niet wenselijk zijn. Dat doen we met inloop- of informatieavonden”, zegt Van den Besselaar.
Het ontwerp wat er nu ligt is ook nog een conceptversie. Als mensen hun zorgen en ideeën hebben geuit, kan het plan nog aangepast worden. Pas nadat de onderzoeksfase is afgerond, kan er een vergunning aangevraagd worden. Dat kan een aantal maanden tot een half jaar duren.