Monique en Nick gaan vijftig uur dansen voor een ton: ‘Wordt heel pittig’
Al vonden ze het eerst gekkenwerk, Nick en Monique zijn nu vastberaden om te strijden voor de hoofdprijs (foto: Talpa).
Vijftig uur dansen. Klinkt als een onmogelijke opgave, maar dat is precies het doel in De Dansmarathon van SBS6. Vanaf donderdagavond strijden honderd koppels in Breepark Breda ruim twee dagen om de hoofdprijs: 100.000 euro. Monique en Nick verdedigen samen de Brabantse eer.
“Daar hebben we even goed over na moeten denken”, lacht de Steenbergse Monique de Groot (26), die haar eigen dansschool Sjappoo runt. “Gekkenwerk én slecht voor ons lichaam, was onze eerste gedachte.” Maar uiteindelijk begon het toch te kriebelen, vertelt haar vriend Nick Sebrechts (22) uit Hoogerheide. “Als dansers hebben we het afgelopen anderhalf jaar helemaal stil gezeten. Hiermee kunnen we onszelf eindelijk weer laten zien. En eerlijk: dit is once in a lifetime.”
Inderdaad, zo’n dansmarathon is voor Nederland behoorlijk uniek. Voor wie er nog nooit van gehoord heeft, legt presentator Jan Versteegh het even uit: “Honderd koppels – variërend van jonge hiphoppers tot oude rockabilly’s – gaan in totaal vijftig uur de dansvloer op. Daarvan mogen ze in totaal 300 minuten rust pakken. Zodra ze de vloer verlaten, bijvoorbeeld voor een dutje of om wat te eten, gaat de teller lopen.”
Wie er na vijftig uur overblijft én de minste rustminuten heeft gepakt, wint. Dat belooft volgens Versteegh een fysieke, maar zeker ook mentale strijd. “Je bent volledig op elkaar aangewezen. Dan kunnen er op den duur wel wat irritaties ontstaan.”
Iedereen verwacht dat de tweede nacht héél pittig gaat worden.
Het kiezen van de juiste strategie, kan weleens de doorslag geven. “Daar hebben we het al even over gehad”, geeft Monique toe. “Wij verwachten dat veel koppels de eerste nacht door zullen willen halen. Wij bedachten dat het misschien juist slim is om in het begin wél wat rust te pakken. Iedereen verwacht dat de tweede nacht heel pittig gaat worden. Dan kun je maar beter zorgen dat je nog wat energie over hebt.”
Toine Schoutens is gespecialiseerd in het begeleiden van prestaties met een bijzondere duur. Eerder stond hij Giel Beelen al bij tijdens zijn wereldrecord radio maken en adviseerde hij Maarten van der Weijden toen hij de Elfstedentocht zwom. Aan hem straks de taak om de kandidaten op verantwoorde wijze door de strijd te loodsen. “Ik leid een team van bijna vijftig mensen. Wij houden continu in de gaten hoe mensen bewegen en of ze een gezonde gelaatskleur hebben. Daarnaast houden speciale horloges voortdurend verschillende lichaamsfuncties in de gaten, zoals de hartslag en temperatuur.”
In Amerika zag je vroeger dat mensen echt op elkaar leunden. Of soms zelf droegen.
Maar ook de danskwaliteit wordt kritisch bekeken. “In Amerika zag je vroeger dat mensen na een tijdje echt op elkaar leunden. Of soms zelf elkaar droegen. Dat mag hier niet”, vertelt Schoutens. “We hebben scheidsrechters rondlopen. Zien zij dat je niet danst, krijg je een gele kaart. Bij de derde is het einde verhaal. Heel zuur, maar dat zijn de regels.”
De Dansmarathon zal volledig live worden uitgezonden op SBS. Volgens Versteegh maakt dat het nog eens extra speciaal. “Het wordt één groot feest. Iedere artiest die ook maar een beetje wat voorstelt in Nederland, komt zo ongeveer voorbij voor een optreden. En dan is er ook nog die gigantische hoofdprijs aan het eind.”
Toch zou de presentator zelf voor geen goud mee willen doen. “Al kon je een miljoen winnen… Vijftig uur dansen is niet aan mij besteed. Het enige wat ik kan is de ‘stap-tik’. Leuk voor in de kroeg, maar daar ga je het bij De Dansmarathon niet ver mee schoppen.”