Halsteren

Monique hoopt op meer positiviteit rondom paaldansen

Emma Janvier Emma Janvier

Bij sporten is paaldansen misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar voor de vrouwen van Studio Upside Down in Halsteren is het hun grootste passie. Twaalf jaar geleden startte eigenaresse Monique Scheepers zelf voor de grap met paaldansen. Dat liep onverwachts uit tot een eigen studio waar ze nu al ruim zeven jaar vrouwen leert paaldansen. Ondanks dat ze al zo’n lange tijd vrouwen helpt beter in hun vel te zitten, hangt er nog steeds een vervelend stigma om paaldansen heen waar Monique helemaal klaar mee is.

“In alle eerlijkheid vind ik het gewoon respectloos”, geeft de 33-jarige eigenaresse toe. “Na twaalf jaar heb je alle grapjes wel gehoord. Iedereen denkt origineel te zijn, maar ik ben er gewoon klaar mee.” Ze hoopt op wat meer positiviteit rondom de sport en dat doet ze door zelf ook positief te blijven. “Tegenwoordig nodig ik negatieve mensen uit om een keertje langs te komen, dan durven ze niks meer te zeggen.”

Niet sensueel, maar hard werken

Voor Kirsten heeft paaldansen juist heel veel positieve dingen gebracht. “Ik heb drie kinderen en ik dacht ik wil mijn lijf weer wat trainen”, vertelt ze. “Ik was helemaal niet sportief, maar dit is echt de enige sport die ik leuk vindt.” Nu geeft ze zelfs les bij de studio. “Het is eigenlijk gewoon spelen in een speeltuin voor volwassenen.”

Als je zegt dat je aan paaldansen doet denken mensen toch vaak ‘oei’.

Een van Kirsten haar leerlingen is Melissa, ook zij merkt dat paaldansen vaak op een verkeerde manier wordt gezien in de maatschappij. “Als je zegt dat je aan paaldansen doet denken mensen toch vaak ‘oei’, maar het is eigenlijk gewoon heel hard werken”, legt ze uit. “Het hoeft niet heel sensueel te zijn, het draait om kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen.”

Sporten moet leuk zijn

Om al die kracht en lenigheid tot zijn goedrecht te laten komen, zijn de lessen goed doordacht opgebouwd. “We hebben een structurele opbouw in de lessen, zodat het veilig blijft en blessurepreventie”, vertelt Monique. “We doen een goede warming-up, daarna doen we verschillende draaien en trucjes. Als de meiden sterk genoeg zijn gaan we ook op z’n kop met een mat eronder.”

Voor alle meiden en vrouwen: laat alle negatieve gevoelens over jezelf los.

Dat de lessen goed zitten is wel duidelijk, maar aan de sfeer in de ruimte kan niks tippen. “Het is altijd zo gezellig,” lacht Melissa. “Het is fijn om even geen moeder te hoeven zijn, maar gewoon lol te kunnen maken.” Monique is het helemaal met haar eens. “Sporten moet ook leuk zijn, anders hou je het gewoon niet vol.”

Paaldansen is niet de enige sport die je bij Studio Upside Down kan beoefenen. Ook geeft Monique les in ‘high heels dansen’ en kracht en lenigheid. “Op dit moment zijn we women-only, maar dat is eigenlijk alleen omdat er niet genoeg animo is voor een mannengroep.” Daarom roept Monique ook de mannen op om een keertje te komen kijken. “En voor alle meiden en vrouwen: laat die negatieve gevoelens over jezelf los.”