Bergen op Zoom

Na 25 jaar keert Huiveren in het Hof terug in het Markiezenhof

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Opnieuw wordt het Markiezenhof het decor van een productie van De Vierschaar. 25 jaar geleden speelden ze de voorstelling Huiveren in het hof. In 2025 wordt het stuk opnieuw opgevoerd. Tijdens deze voorstelling word je als bezoeker meegenomen in de wereld van Dracula en de heer van Bergen: Jan van Glymes.

Als vijftienjarige jongen maakte regisseur Diemer van Wijk kennis met De Vierschaar. Toen speelde het stuk Huiveren in het Hof. “De voorstelling greep mij als kind meteen.” Nu maakt Diemer opnieuw kennis met dit stuk, maar dan in de rol van regisseur.

“Het wordt een subtiele bewerking van het originele verhaal van Jack de Groot”, legt Diemer uit. De artistiek leider van de voorstelling noemt het stuk één van de parels uit de rijke historie van de Vierschaar. Na het terugkijken van het oude beeldmateriaal werden ze bij de Vierschaar direct enthousiast. “We hadden het script nog liggen. Er is in die tijd heel veel werk en liefde ingestoken. Waarom zouden we het dan niet nog eens kunnen opvoeren?”

Fantasie

Waar afgelopen jaar met de voorstelling ’53 over de watersnoodramp een serieus thema behandeld werd, kiezen ze dit jaar voor een griezelspektakel. “Het is geen angstaanjagend stuk. Er zit zeker ook luchtigheid en vrolijkheid in.” Het is een voorstelling voor bijna heel de familie. “Ik denk dat het geschikt is voor kinderen vanaf zo’n tien jaar oud.” Volgens Diemer is het een beetje griezelen zoals in de Efteling. “De realiteit en fantasie zullen elkaar in dit stuk gaan ontmoeten.”

Actieve voorstelling

De voorstelling vindt niet plaats op één vast podium. “Het stuk zal gespeeld worden in carrouselvorm. Het publiek wordt tijdens de show meegenomen door het Markiezenhof.” De voorstelling zal starten op de grote binnenplaats, waar vervolgens de mensen meegenomen worden naar het kasteel van Dracula. “Tijdens het lopen ontmoet je verschillende huiverwekkende personages.” Het tweede gedeelte van de voorstelling vindt plaats op de achterplaats van restaurant La Pucelle. Het derde en laatste stuk vindt plaats in de Franse tuin van het Markiezenhof.

Logistiek zal het een grote uitdaging worden. “We gaan meerdere voorstellingen spelen op een avond. De bezoekers moeten elkaar dan niet tegenkomen.” Toch is het volgens Diemer wel een pluspunt dat het stuk al eerder is gespeeld. “Gelukkig hebben we ondertussen al heel wat ervaring bij de Vierschaar, maar we gaan het productieteam van toen zéker vragen hoe zij dat in die tijd deden.”