Bergen op Zoom

Na 80 jaar monument voor vermoorde verzetshelden

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Wouter Damen en Marinus de Groot. Twee Zeeuwse verzetsstrijders die in 1944 op brute wijze zijn vermoord op Bergse grond. Tachtig jaar later krijgen ze een monument. Aan de Oude Postbaan waar ze omkwamen en aan andere kant van de snelweg, de Antwerpsestraat, waar ze gedwongen werden uit te stappen.

Onder toeziend oog van de familie van de verzetsmannen is het monument aan de Oude Postbaan onthuld door wethouder Hans Peter Verroen. In die nabijheid zijn beide mannen om het leven gebracht. “Met dit moment willen we de mensen bewust maken dat wij vrijheid nooit als vanzelfsprekend mogen zien”, legt de wethouder uit.

De familie vindt het erg mooi dat er nu monumenten voor hun dierbaren zijn. “Ik vind het heel indrukwekkend”, vertelt Jacky Langenhuijzen-De Groot, kleindochter van Marinus de Groot. Als ze elkaar omarmen zegt haar zus Corry Vloet-De Groot: “Voor mij is het wel erg emotioneel.” Niettemin vind ze het waardevol dat anderen nu ook weten wat er op die plek is gebeurd.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Onthulling monument verzetsstrijders
Het monument wordt onthult door wethouder Hans Peter Verroen.

Met het monument wordt het verhaal verteld van de twee verzetsmannen uit Zeeland. “Die zijn opgepakt en gemarteld. Tijdens hun transport naar gevangenis in Scheveningen zijn ze bij de Antwerpsestraat gedwongen om uit te stappen”, vertelt Marcel van Oorschot van Stichting Bevrijding Brabantse Wal.

Blijven vertellen

Voor alle aanwezigen is het belangrijk om ook na tachtig jaar de verhalen over de oorlog te vertellen. “Vrijheid is écht niet vanzelfsprekend”, vertelt Van Oorschot. Met de stichting zijn ze ook langs verschillende scholen gegaan om het verhaal van Damen en De Groot te vertellen. Er zijn ook leerlingen betrokken bij de totstandkoming van het monument. “Zij hebben de bankjes beschilderd”, legt Van Oorschot uit.

Langenhuijzen-De Groot benadrukt nog maar eens dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. “Je ziet ook nu nog hoe dichtbij een oorlog kan komen. De jeugd moet leren dat dat nooit meer mag gebeuren.” Ze denkt dat het verhaal van haar opa hier een steentje aan kan bijdragen.

Monument Bergen op Zoom
Tijdens de onthulling is er ook tijd voor herdenking.