Na tien jaar leegstand is De Schorre verkocht door GGZ WNB
Het monumentale pand is na tien jaar leegstand verkocht aan Care Developers (foto: GGZ WNB)
Het historische gebouw De Schorre op Landgoed Vrederust is na meer dan tien jaar leegstand verkocht door GGZ WNB aan Care Developers. Dat is een samenwerkingsverband tussen Holos Real Estate BV en Nikkesen Projecten BV. De bedoeling is dat het pand verbouwd gaat worden en daardoor een woonzorglocatie voor ouderen wordt.
De woonzorgvoorziening zal straks bestaan uit veertig woonunits. Deze zijn speciaal voor senioren met een zorgindicatie en die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Om dit te realiseren wordt de aanbouw uit de jaren ’80 gesloopt.
Het monumentale deel van het pand blijft wel staan. Dat is namelijk een rijksmonument uit 1908 dat is ontworpen door de architect B.T. Boeyinga. Het pand wordt gerenoveerd en er wordt een deel bijgebouwd dat 32 van de 40 woonunits zal bevatten.
Volgens GGZ WNB gaan de ontwikkelaars zorgvuldig om met de monumentale status van De Schorre. De originele kenmerken blijven zoveel mogelijk bewaard en er is een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd. Naast het renoveren wordt het pand ook verduurzaamd. Maar wel “passend bij de hedendaagse standaarden en behoud van erfgoed”, aldus GGZ WNB.
“We zijn blij dat de Schorre eindelijk een nieuwe bestemming krijgt die zowel recht doet aan haar historische waarde als aan de behoefte aan hoogwaardige zorgvoorzieningen in de regio”, laat GGZ WNB-bestuurder Quirijn Lok weten. “Met deze verkoop geven we een monumentaal gebouw een tweede leven, waarbij we ons erfgoed en de toekomst veiligstellen.”
Tijdelijke bewoners
De komende tijd zullen er tijdelijke bewoners in het gebouw trekken. Dat is om vandalisme en leegstandrisico’s te voorkomen. Het gaat om zes personen. Terwijl zij daar wonen start het vergunningstraject bij de gemeente, dat duurt ongeveer een jaar.
Zodra alle plannen zijn goedgekeurd beginnen de werkzaamheden. Het is de bedoeling dat de eerste bewoners over twee jaar in het vernieuwde pand kunnen trekken. De ontwikkelaars zijn in gesprek met mogelijke zorgexploitanten en beleggers voor het toekomstige beheer.