Halsteren

Naamgever Erasmusweg in woord en beeld geëerd onder viaduct

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het viaduct over de Erasmusweg tussen Halsteren en Lepelstraat heeft een metamorfose gekregen. De betonnen pilaren zijn geverfd en op de randen zijn kleurrijke illustraties aangebracht. Wandelaars die omhoog kijken, zien daar bovendien een gedicht over Erasmus, de naamgever van de weg.

Cees Vanwesenbeeck, voorzitter van het Comité Stenen Strofen, is een van de drijvende krachten achter dit project waarin Erasmus centraal staat. “Veel mensen weten niet dat Erasmus, de grote Nederlandse humanist, een aantal keer in deze regio verbleef. Hij was secretaris van Hendrik van Bergen, bisschop van Kamerijk, en verbleef in het Slot Halsteren, het kasteel dat hier vroeger stond.” Dit kasteel bevond zich op de plek van de huidige Hoeve ’t Slot aan de Slotweg in Lepelstraat.

Het gedicht hoort bij deze plek

Erasmus werkte hier aan zijn manuscript Antibarbarorum Liber (Boek tegen de barbaren). Volgens Vanwesenbeeck schreef hij hier over respect en fatsoen in een tijd van veel sociale onrust. Het gedicht van Liesbeth Lagemaat verwijst naar deze periode in Erasmus’ leven en brengt zijn gedachten tot leven. “Het is echt een gedicht dat hoort bij deze plek”, aldus Vanwesenbeeck.

Op verzoek van de gemeente Bergen op Zoom hebben kunstenaars Mervyn van der Meij en Sylvain Laus de pilaren van het viaduct te verfraaid. Het Comité Stenen Strofen zag in deze transformatie een kans om een gedicht toe te voegen en benaderde de projectleider van de gemeente. Dit idee werd enthousiast ontvangen, en zo kwam het project in een stroomversnelling.

Wandelaars in beide richtingen kunnen genieten van het gedicht

Grafisch vormgever Ria de Wilde, zelf afkomstig uit Halsteren, gaf het gedicht vorm en zorgde ervoor dat het in harmonie is met de kleurrijke graffiti. “Normaal werk ik met een muur, maar nu moest ik het gedicht aanbrengen op de onderkant van een viaduct. Het idee is dat het van beide kanten leesbaar is, zodat wandelaars in beide richtingen kunnen genieten van het werk.”

Het gedicht werd op een speciale folie aangebracht en ingespoten met verf, een technisch uitdagende klus. Toch is De Wilde trots op het resultaat: “Ik fiets hier regelmatig langs en neem altijd even de tijd om het te lezen. Het is een mooi samenspel tussen klassiek en modern.”

Kwetsbare plek

Het project is onderdeel van Iedere wijk en elk dorp zijn eigen gedicht en is meer dan alleen een esthetische opknapbeurt. Vanwesenbeeck hoopt dat de transformatie ook de culturele waarde van de plek onder de aandacht brengt: “We willen dat mensen meer leren over Erasmus en zijn connectie met Halsteren. Daarnaast draagt het project bij aan de verfraaiing van kwetsbare plekken in de gemeente.”

Hoewel het viaduct er al flink op voorruit is gegaan, zijn er nog wensen voor de toekomst. Ria de Wilde hoopt dat er verlichting komt: “Met lampjes zou het gedicht nog beter tot zijn recht komen en zou het meer mensen aantrekken.”

Lees ook: Gedicht bij St. Gertrudiskapel: “Dit is waar het eigenlijk thuishoort”