Bergen op Zoom

Naast winkel is Noot & Kruid ook een dagbesteding

Rick Minnebach Rick Minnebach

In de winkel van Noot & Kruid in Bergen op Zoom worden verschillende specerijen en lekkernijen uit de Turkse keuken verkocht. Wie goed door de doorschijnende spiegel aan de rechtermuur kijkt, ziet de medewerkers van de dagbesteding aan het werk voor de winkel.

“Ons doel is het verder ontwikkelen van de vaardigheden en het verbeteren van de kwaliteit van het leven”, vertelt eigenaar Emel Theunissen -Altin. Zij heeft de zaak opgericht samen met haar neef Muhammed Altin. “We zijn een dagbesteding voor licht verstandelijke gehandicapten. Door activiteiten en begeleiding te bieden, kunnen ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen en zelfstandiger worden. We zijn een winkel máár de dagbesteding telt voor ons zwaarder, wat betekent dat wij tussendoor activiteiten doen, zoals dagjes uit.”

Collega’s

In de winkel van Theunissen -Altin begeleidt ze onder andere Youp van Peer. “Ik vind het persoonlijk echt heel leuk om samen te werken met mensen. De Turkse keuken is heel lekker en ik ken ook bijna kruiden, dus ik wil dit graag aan mensen uitleggen in de winkel”, zegt Van Peer.

“We behandelen ze niet als cliënten, maar als collega’s”, legt de eigenaar uit. Ze doen gewoon met ons mee, en wij proberen ze daarin zoveel mogelijk te begeleiden.” De werkzaamheden bestaan uit verschillende ondersteunende taken rondom de winkel. Achterin de winkel worden producten met de weegschaal afgewogen, ingepakt en geprijsd. In de winkel zelf worden de schappen gevuld, producten gespiegeld, en klanten geholpen. “We werken altijd samen naar een doel toe. Welk doel dat is, wordt samen bepaald met de mentor die ze hebben. En dat gaat dan vaak over zelfstandigheid of zelfvertrouwen.”

We zijn bezig met het oprichten van een webshop

Ondanks dat de winkel sinds enkele maanden geopend is, zijn er al plannen voor de toekomst: “We zijn bezig met een webshop, wat ook een activiteit voor de cliënten wordt. Orders die binnenkomen gaan ze inpakken, klaarleggen en naar een pakketpunt brengen.” Wanneer de toekomstplannen uitgerold worden kan Theunissen -Altin nog niet zeggen. “Natuurlijk heb je altijd wensen en doelen, maar het moet wel realistisch blijven. We hebben dit nu opgezet en wij gaan dit de komende jaren doen. En als het eenmaal draait en goed loopt, dan kijken we verder.”