Nabestaanden verzet: ook na 80 jaar blijven herdenken
Tachtig jaar na de bevrijding in Bergen op Zoom is er nog altijd een herdenking voor de slachtoffers en verzetslieden. De herdenkingsgroep Nabestaanden verzet 40-‘45 en Escape wil die traditie graag voortzetten.
Wat begon als een samenkomst van verzetsstrijders, komt het nu aan op kinderen en kleinkinderen van de originele leden, die hun inzet levend willen houden. Tegenwoordig bestaat de groep uit acht leden, maar om het voortbestaan te waarborgen is nieuwe aanwas nodig.
“We worden allemaal wat ouder”, legt Lilian van Lammeren uit. Samen met Marlies Hooyschuur-Houtman zoekt ze nieuwe leden. “Graag zien we dat er verjonging komt, zodat die weer de verhalen van ons overnemen en het besef van blijven herdenken blijft bestaan. Ik denk als kinderen en kleinkinderen zich verdiepen in het verhaal van hun voorouders, ze vanzelf mee willen doen.”
Bewust blijven
Er is nog steeds alle aanleiding om de herinnering levend te houden. “Mijn oom is in Vught doodgeschoten, want hij hoorde bij Trouw”, zegt Hooyschuur-Houtman over het lid van de groep die voortleeft in de gelijknamige verzetskrant.
Ook haar moeder van Hooyschuur-Houtman zat in het verzet, maar overleefde de oorlog. “We hebben gezien wat het effect van de oorlog en het verzet met onze ouders en grootouders heeft gedaan”, voegt Van Lammeren toe. Ook háár vader was verzetsstrijder. Haar les: “Dit mag nooit meer gebeuren en moet herdacht worden. We moeten bewust blijven van de vrijheid waarvan wij genieten.”
Behalve op de Nationale Herdenkings- en Bevrijdingsdag in mei komen de leden bijeen op 27 oktober, de dag van de bevrijding van Bergen op Zoom. Ook geven ze gastlessen op scholen en komen ze, los van de herdenkingen, twee keer per jaar informeel samen.
Wie interesse heeft kan via het volgende e-mailadres contact zoeken: [email protected].