Woensdrecht

Natuureducatie Woensdrechtse scholen verlengd: ‘Gratis groene lessen voor alle scholieren’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Woensdrecht heeft de samenwerking met het Natuurpodium Brabantse Wal met drie jaar verlengd. Alle scholen in de gemeente kunnen hierdoor deelnemen aan lessen over natuur, duurzaamheid en techniek. Het doel: bewustwording creëren en interesse opwekken.

Om de verlengde samenwerking te vieren showden leerlingen van groep 3 van bassischolen Klim-Op en Delphin in Hoogerheide de kunstwerkjes die ze eerder hebben gemaakt bij het Natuurpodium. Een mooi voorbeeld van een combinatie tussen cultuur en natuur, vindt wethouder Lars van der Beek. ‘’Dankzij het Natuurpodium leren kinderen op een speelse manier kennismaken met de natuur.’’ In de samenwerking staat vastgesteld dat de gemeente Woensdrecht jaarlijks vijfduizend euro financiële bijdrage levert. Op deze manier kunnen alle scholen binnen de gemeente gratis deelnemen aan de groene lessen en projecten.

Natuur- en duurzaamheidseducatie

Het Natuurpodium Brabantse Wal is een stichting die natuur- en duurzaamheidseducatie verzorgt. Met als doelgroep vier tot zeventienjarigen, leerlingen van de basisschool en middelbare school. De gemeente Woensdrecht is niet de enige gemeente waar de stichting een samenwerking mee heeft. ‘’We werken ook samen met de gemeente Bergen op Zoom en de gemeente Steenbergen, dat betekent dat ook al hun scholieren gratis bij ons terecht kunnen’’, zegt Robert Deliën, directeur van het Natuurpodium Brabantse Wal.

Interesses opwekken

De organisatie organiseert nu lessen en workshops als natuurschilderen. ‘’We beginnen de les met inspiratie opdoen en materialen verzamelen in het bos. Vervolgens maken de leerlingen zelf verf, zodat ze leren dat verf van natuurlijke pigmenten wordt gemaakt. Daarna gaan ze aan de slag met de verzamelde materialen en de zelfgemaakte verf’’, legt Deliën uit. Maar er worden ook lessen gegeven over zwerfafval, duurzaamheid en techniek. Vooral dat laatste willen ze graag uit gaan breiden. ‘’Onder techniek verstaan we het gebruik van gereedschap en instrumenten, maar ook een kennismaking met natuurkunde en scheikunde. Op die manier hopen we interesses op te wekken die kunnen meehelpen in latere opleiding- en werkkeuzes, en geven ze kennis mee over duurzaamheid.’’

Partners zijn belangrijk voor het Natuurpodium. Het doel is nu om uit te breiden naar samenwerkingen met bedrijven, zodat ook technieklessen in het lesaanbod komen. ‘’Hoe meer partners we krijgen, hoe sterker we worden. Maar ook hoe groter ons lesaanbod.’’