“Nederlandse ondernemers laten mooie kansen liggen in België”
Ondernemers in Nederland en België werken nog te weinig samen met elkaar. En daardoor laten ze mooie kansen liggen. Dat vindt Coraline Steingueldoir van netwerkclub start2bizz. Daarom organiseerde zij een netwerkevenement vlak bij de grens bij Putte. Belgen en Nederlanders konden elkaar daar leren kennen.
Na een tropische werkdag nog eens naar een urenlang netwerkevenement, klinkt misschien vermoeiend. Maar de ondernemers die donderdagmiddag naar feestzaal Mastenhoeve in Kapellen komen, zien dat niet zo. “Ik heb een lange dag al achter de rug, maar als je hier aankomt dan geeft dat energie”, zegt de Belgische ondernemer Werner van Staey. Volgens hem heeft het grote meerwaarde dat het Network2Network evenement zowel Nederlandse als Belgische gasten heeft. “Vooral ook omdat het een netwerken is dat niet zozeer alleen gericht is op het skills aspect zijn, maar vooral ook wie is de mens achter de ondernemer? En dat boeit me enorm omdat je daar ook het meeste van kan leren.”
Grensgemeenten
Er staat hem en tientallen andere ondernemers een boeiend programma te wachten, zegt organisator Coraline Steingueldoir. De ondernemers wonen lezingen bij en gaan samen borrelen en barbecueën. Sinds drie jaar heeft Steingueldoir de netwerkclub Start2bizz onder haar hoede. “Wij gaan met onze dertig leden elke keer de grens over. Maar ik wilde het eens groter aanpakken en ook meteen de gemeentes aanspreken. Het evenement hier vandaag is in samenwerking met de gemeenten Woensdrecht, Stabroek en Kapellen: de drie grensgemeenten.”
Boeiend
De mensen die al langer lid zijn van de netwerkclub weten als geen ander wat de voordelen zijn van het (net)werken over de grens. “Het is altijd wel heel boeiend om om over de grens te mogen werken omdat er toch altijd een klein fijn cultureel verschil is. Nederlanders zijn een beetje directer. Wij zijn een beetje kronkelige. Wij gaan wat meer naar links en wat rechts voor dat we onze mening zeggen en dat maakt ’t toch wel boeiend om die twee culturen bij elkaar te brengen”, zegt van Staey.
Wereldstad
Volgens zijn Nederlandse mede-ondernemer Wouter Melkert zien veel mensen dat cultuurverschil als een obstakel, terwijl het dat niet hoeft te zijn. Bovendien laat je als ondernemer in West-Brabant mooie kansen liggen als je niet omkijkt naar Antwerpen. “Als je in Bergen op Zoom woont, dan heb je een wereldstad, een havenstad met heel veel ondernemerschap op 40 minuten afstand. Als je doet alsof dat het buitenland is, en heel ver weg is, dan mis je eigenlijk een wereldstad om in te ondernemen die letterlijk om de hoek ligt, dichterbij dan Rotterdam”, zegt Melkert.
Waarom niet eens kijken hoe de buren het doen?
Je kan natuurlijk niet met ieder beroep over de grens gaan werken, zegt Steingueldoir. “Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen of bankwezen. Dan zijn we wel toegewezen aan ons eigen land. Maar als het gaat over dienstverlening en producten verkopen, ja, waarom dan niet eens gaan kijken hoe de buren het doen?”
Steingueldoir is erg tevreden met de hoge opkomst en het enthousiasme van de gasten. “Ik heb eigenlijk al zin om het volgend jaar opnieuw te organiseren om het nog grootser aan te pakken!”