Bergen op Zoom

Niet meer met honger naar bed in Bergen op Zoom dankzij Facebookgroep

Er wordt ontzettend veel gedoneerd aan Zonder Honger naar Bed (foto: Michelle Spithoff).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wat begon met een Facebookgroepje tegen armoede voedselverspilling, is binnen een jaar uitgegroeid tot een community binnen Bergen op Zoom met meer dan achthonderd leden. In de groep Zonder Honger naar Bed bieden mensen hun overgebleven eten aan voor degenen die het hard nodig hebben. “Het is zelfs zo groot geworden dat mensen nu extra boodschappen halen en die aanbieden in de groep.”

Michelle Spithoff uit Bergen op Zoom startte in december 2021 de Facebookgroep Zonder Honger naar Bed Bergen op Zoom en omgeving, nadat ze voorbeelden van zulke groepen uit België had gezien. “Ik heb een groot gezin, en mijn kinderen worden wat ouder. Ze eten niet altijd meer mee en dus heb ik regelmatig eten over.” Eerst ging alles in de vriezer. “Maar toen bedacht ik me dat ik het beter kan geven aan hen die het hard nodig hebben.”

Succes

En dus biedt Michelle, samen met honderden andere leden, warme maaltijden of lang houdbare producten aan voor hen in de groep die zelf (even) geen boodschappen kunnen halen. “En het gaat tegenwoordig verder dan alleen eten. We merken dat het ook helpt tegen eenzaamheid, en dat we wat meer op elkaar letten.”

Het concept blijkt een succes, want binnen een jaar tijd bestaat de groep uit meer dan achthonderd leden, en is Michelle zelfs een samenwerking aangegaan met de Evangelische Kerk de Schuilplaats, die ook donateur is. “Er wordt zoveel gedoneerd, het paste niet meer in mijn huis. Alles wordt nu dus opgeslagen en ingepakt in de kerk. Dat is ontzettend fijn.”

Uitdeelacties

Sinds kort organiseert Michelle speciale acties. Zo is er een aantal weken geleden een uitdeelmoment geweest, waar mensen langs konden komen om ‘boodschappen te doen’. “We hadden alle gedoneerde producten uitgestald in de kerk, de mensen die langskwamen mochten zelf kiezen wat ze mee wilden nemen. Ze kwamen dus echt boodschappen doen, maar dan hoefden ze niet te betalen.” Er zijn toen zestig ‘zelf gekozen’ pakketten uitgedeeld.

Ook voor kerst heeft Michelle iets speciaals geregeld. “Samen met twintig jongeren hebben we voedselpakketten gemaakt, die we aankomend weekend uit gaan delen.” Er was zoveel vraag naar de pakketten, dat er een stop op is gezet. “Maar degene die nu niet aan de beurt zijn, komen bij de eerstvolgende actie als eerste in aanmerking.”

Liefde is delen

Michelle is blij dat ze op deze manier haar steentje bij kan dragen. “Het vermenigvuldigen van liefde door te delen. Dat is onze visie.” Maar ondanks dat ze het zo graag doet, hoopt ze dat het over een poosje niet meer nodig is. “Niemand hoort honger te hebben, en ik hoop dat deze pakketten en de Facebookgroep daar op zijn minst voorlopig aan bij kunnen dragen.”

Twintig jongeren hielpen met het inpakken van de kerstpakketten (foto: Michelle Spitnoff).