Bergen op Zoom

Nieuw Bergs college moet puin gaan ruimen

Het stadhuis van Bergen op Zoom.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Woensdagmorgen zijn de namen bekendgemaakt van het nieuwe Bergse college. Vijf wethouders en een financieel directeur moeten de gemeente uit het slop trekken, op bestuurlijk, financieel en organisatorisch niveau.

Er komen twee mensen terug: VVD’er Barry Jacobs en GBWP’er Patrick van der Velden. Wel benadrukken procesbegeleiders Arjan van der Wegen en Ad Verbogt dat deze bestuurders niet namens hun partij plaatsnemen. Het nieuwe college moet namens de gehele raad beleid gaan maken en invullen.

De nieuwe namen die aantreden zijn Petra Koenders (directeur bij de Green Chemistry Campus), interim verander-managner Mignon van der Zwan en Jeroen de Lange. Hij was tot voor kort regiobestuurder bij VNO-NCW, de belangenorganisatie van ondernemers. Daarnaast wordt Johan Rutten ingevlogen. Niet als collegelid, maar als versterking van het directieteam. Hij deed op financieel-organisatorisch vlak veel ervaring op bij onder meer Deloitte Management Support en de gemeentes Roosendaal en Gilze-Rijen.

Ruime meerderheid

Procesbegeleider Arjan van de Weegen is blij met de uitkomst, die volgens hem steun van een ruime meerderheid van de raadsleden en fracties krijgt. Alleen Lijst Linssen besloot de oppositie in te stappen, al had de BSD in eerste instantie ook bedenkingen.  

Nu wordt het focusakkoord verder uitgewerkt. Dat akkoord moet als leidraad gaan dienen voor het nieuwe college. De nadruk ligt daarbij allereerst op het verminderen van de schuld. Met name in de cultuursector vrezen veel mensen voor wat er komen gaat. Van der Weegen zegt nog niet te weten wat de exacte gevolgen gaan zijn. Volgens hem is het nu ook aan de fracties om zich uit te spreken over hoe overgebleven middelen verdeeld moeten worden. De vertaalslag van de versobering moet nog komen dus.

Wachtgeld

Zowel binnen de politiek als maatschappelijk was veel te doen over wachtgeld. Maar liefst drie nieuwe tijdelijke wethouders erbij is straks immers weer een aanslag op de lokale schatkist, als ze aanspraak maken op de door de wet mogelijk gemaakte wachtgelden. Het is aan henzelf of ze dat ook doen, meldt procesbegeleider Van der Weegen. Bang voor belangenverstrengeling is hij niet, al zijn het drie parttime wethouders die ernaast ook hun eigen onderneming behouden.

Ruige taal

We vroegen Ton Linssen, als leider van de enige oppositiepartij, wat hij van het gepresenteerde college vindt. Hij vindt het “getuigen van de geboorte van een reageerbuis-college, met een zaaddonatie van GBWP (en een VVD straaltje).” Ferme taal dus van de fractievoorzitter, die eerder al in een brief zijn mening over het proces in stevige bewoordingen vormgaf. Het eindresultaat kan hem dan ook niet bekoren: “Ik heb er niks mee. Fundament van een oud college.”