Nieuw klimrek Ossendrecht bewijst: speeltuinen Woensdrecht weer op niveau
Inzetten op duurzaamheid en vernieuwing, dat is de visie van gemeente Woensdrecht op het gebied van haar speeltoestellen. De afgelopen jaren moest de gemeente flink bezuinigen op de speelvoorzieningen. Maar nu is er een nieuw beleids- en beheerplan voor en kunnen kinderen veilig gebruik maken van de toestellen. Een nieuw (calisthenics) klimrek in Ossendrecht is daar een sprekend voorbeeld van.
Door: Jerom Huijskens en Vincent Krijtenburg
Gemeente Woensdrecht heeft onlangs het nieuwe beleids- en beheerplan voor haar speelvoorzieningen vastgesteld. Dit was met het doel om de speeltuintjes de komende jaren op het juiste niveau te houden. Ze hebben hierbij gekeken naar de levensduur van de huidige speeltoestellen en een budget vrijgemaakt om de toestellen te onderhouden. De gemeente vond het vooral belangrijk om te kijken naar duurzaamheid en vernieuwing. Ook wil de gemeente graag de wensen van burgers meenemen in het maken van keuzes rondom de speeltuinen. Dit onder andere door meer samen te werken met dorpsplatforms.
Calisthenics park
De Ossendrechtse Rob Goris wilde graag niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen in zijn dorp meer beweging bieden. In 2019 benaderde hij Dorpsplatform-Ossendrecht met het voorstel om speeltoestellen neer te zetten die ook door volwassenen gebruikt kunnen worden. Dankzij zijn initiatief, het platform en hulp van de gemeente is het dorp nu in het bezit van een calisthenics park. “Het is leuk voor kinderen die lekker kunnen klauteren en spelen. Maar ook volwassenen kunnen dit toestel gebruiken om hier te sporten. Gewichtheffen door middel van je lichaamsgewicht”, legt Goris uit.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal is voorstander van dit klimrek. “Vroeger had je vaak het scenario dat ouders hun kinderen naar een speeltuin brachten en dat ze dan zelf op een bankje gingen zitten. Nu kunnen zij de kinderen hiernaartoe brengen, maar bij dit klimrek kunnen zij ook sporten”, vertelt de wethouder.
Verwaarlozing
De afgelopen jaren versoberde de gemeente haar speelvoorzieningen. Volgens Van Agtmaal is dat te wijten aan de economische crisis waar Nederland zich een aantal jaar geleden in bevond. “Toen hadden we te maken met bezuinigingen. Als er een toestel stuk was dan konden we het niet vervangen. Er was helaas geen geld voor. Gelukkig is er nu wel budget, dus de volgende keer dat er een speeltoestel stukgaat, kunnen we het aanvullen en vernieuwen.”
Decowood
De gemeente wil minder kunstgras in de speeltuinen hebben. Daarom gaat de gemeente meer gebruik maken van Decowood. Dat zijn houtsnippers die dienen als grondlaag onder en rondom de toestellen. “Het is goedkoper en makkelijker in onderhoud dan kunstgras”, zegt Van Agtmaal.